Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13052
Title: | Еколого-економічна оцінка застосування No-till технології при вирощуванні озимої пшениці в умовах ТОВ «Агро-ЮА» Первомайського району Харківської області |
Authors: | Александров, Владислав Віталійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Чалая, Ольга Сергіївна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Кафедра агротехнологій та екології |
Keywords: | No-till технологія;озима пшениця;агрофізичні властивості ґрунту;температура;запаси ґрунтової вологи;щільність;рН;біологічна активність ґрунту;біологічна врожайність;економічна ефективність |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Харків: ХНТУСГ |
Citation: | Александров В. В. Еколого-економічна оцінка застосування No-till технології при вирощуванні озимої пшениці в умовах ТОВ «Агро-ЮА» Первомайського району Харківської області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 101 - Екологія; наук. кер. О. С. Чалая; Харків, 2020. 59 с. |
Abstract: | Наведено аналіз господарської діяльності ТОВ «Агро-ЮА» ХНТУСГ Первомайського району Харківської області, на базі якого були проведені дослідження агроекологічних показників ґрунту (фізичні, водні властивості, біологічна активність) при вирощуванні озимої пшениці за традиційної та No-till технології. Крім того досліджена продуктивність озимої пшениці та економічна ефективність використання різних способів обробітку. Впровадження No-till технології при вирощуванні озимої пшениці позитивно позначилось на температурному та вологому режимі ґрунту (ґрунтової вологи накопичувалось більше, амплітуда добових температур була меншою), його біологічній активності (чисельність популяції дощових черв'яків у верхніх шарах ґрунту була більшою у 1,9 рази за No-till технології). При меншій врожайності озимої пшениці за No-till технології (49 ц/га поряд із 52 ц/га за традиційної) відмічалось незначне перевищення показнику рентабельності за системою нульового обробітку, що пояснюється зменшенням виробничих витрат, що і компенсувало недолік прибутку від отриманого врожаю. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13052 |
Appears in Collections: | 101 - "Екологія" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Aleksandrov_101.pdf Restricted Access | 11.6 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.