Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13052
Title: Еколого-економічна оцінка застосування No-till технології при вирощуванні озимої пшениці в умовах ТОВ «Агро-ЮА» Первомайського району Харківської області
Authors: Александров, Владислав Віталійович
metadata.dc.contributor.advisor: Чалая, Ольга Сергіївна
metadata.dc.contributor.affiliation: Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Кафедра агротехнологій та екології
Keywords: No-till технологія;озима пшениця;агрофізичні властивості ґрунту;температура;запаси ґрунтової вологи;щільність;рН;біологічна активність ґрунту;біологічна врожайність;економічна ефективність
Issue Date: 2020
Publisher: Харків: ХНТУСГ
Citation: Александров В. В. Еколого-економічна оцінка застосування No-till технології при вирощуванні озимої пшениці в умовах ТОВ «Агро-ЮА» Первомайського району Харківської області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 101 - Екологія; наук. кер. О. С. Чалая; Харків, 2020. 59 с.
Abstract: Наведено аналіз господарської діяльності ТОВ «Агро-ЮА» ХНТУСГ Первомайського району Харківської області, на базі якого були проведені дослідження агроекологічних показників ґрунту (фізичні, водні властивості, біологічна активність) при вирощуванні озимої пшениці за традиційної та No-till технології. Крім того досліджена продуктивність озимої пшениці та економічна ефективність використання різних способів обробітку. Впровадження No-till технології при вирощуванні озимої пшениці позитивно позначилось на температурному та вологому режимі ґрунту (ґрунтової вологи накопичувалось більше, амплітуда добових температур була меншою), його біологічній активності (чисельність популяції дощових черв'яків у верхніх шарах ґрунту була більшою у 1,9 рази за No-till технології). При меншій врожайності озимої пшениці за No-till технології (49 ц/га поряд із 52 ц/га за традиційної) відмічалось незначне перевищення показнику рентабельності за системою нульового обробітку, що пояснюється зменшенням виробничих витрат, що і компенсувало недолік прибутку від отриманого врожаю.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/13052
Appears in Collections:101 - "Екологія" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Aleksandrov_101.pdf
  Restricted Access
11.6 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.