Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1303
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПавлюк, Раїса Юріївна-
dc.contributor.authorПогарська, Вікторія Вадимівна-
dc.contributor.authorРадченко, Людмила Олексіївна-
dc.contributor.authorСоколова, Лора Михайлівна-
dc.contributor.authorЮр’єва, Ольга Олексіївна-
dc.contributor.authorБерестова, Аделіна Анатоліївна-
dc.date.accessioned2022-06-20T06:42:46Z-
dc.date.available2022-06-20T06:42:46Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationПавлюк Р. Ю., Погарська В. В., Радченко Л. О., Соколова Л. М., Юр’єва О. О., Берестова А. А. Вивчення вмісту біологічно активних речовин натуральних рослинних прянощів – добавок для оздоровчих продуктів харчування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 1(21). C. 27-37.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1303-
dc.description.abstractДосліджено вміст БАР у промислово висушених натуральних прянощах та добавках із них у формі порошків за вмістом БАР, таких як ефірна олія, фенольні сполуки з Р-вітамінною активністю, дубильні речовини, вітаміни, β-каротин, L-аскорбінова кислота, які є природними імуномодуляторами, антиоксидантами, мають детоксикуючу та консервуючу дію, з метою їх використання для збагачення широкого асортименту оздоровчих продуктів харчування та з подовженим терміном зберігання.uk_UA
dc.description.abstractThe content of biologically active supplements in natural spices used as raw materials for obtaining the additives in the form of powders and extracts on their bases was studied. During the research it was ascertained that natural spices can be the sources of biologically active supplements such as flavorings, essential oils, low molecular phenolic compounds (catechins, flavonols, cinnamic acids etc.), tannins and other healing biologically active supplements, which can also be natural immune modeling agents, antioxidants with detoxic preservative effect. The variability of the use of additives in developing a wide assortment of healthful products is demonstrated (melted cheese products, cheese stuffing, sauce-dressing). Innovative technology, process flow sheet, formulation of melted cheese products (cheese and vegetables stuffing for confectionary products “Pancake”, cheese sauces-dressings, paste-like melted cheeses) without salts – remelters as well as technology and process flow sheet for the manufacture of finely divided aromatic additives from garlic with the use of cryoblending are developed. Rational parameters of technologies are experimentally determined and substantiated. The quality of melted cheese products and finely divided aromatic additives in the process of manufacture and storage are studied. Normative documentation for finely divided aromatic additives from garlic, cheese and vegetable stuffing for confectionary products “Pancake”, cheese sauces-dressings are worked up. New technologies are officially approved in manufacturing conditions. Cheese and vegetable stuffing for confectionary products “Pancake” is introduced into manufacture.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectнатуральні прянощіuk_UA
dc.subjectбіологічно активні речовиниuk_UA
dc.subjectдобавкиuk_UA
dc.subjectпорошкиuk_UA
dc.subjectекстрактиuk_UA
dc.subjectоздоровчі продуктиuk_UA
dc.subjectнатуральные пряностиuk_UA
dc.subjectбиологически активные веществаuk_UA
dc.subjectдобавкиuk_UA
dc.subjectпорошкиuk_UA
dc.subjectэкстрактыuk_UA
dc.subjectоздоровительные продуктыuk_UA
dc.subjectnatural spicesuk_UA
dc.subjectbiologically active supplements,uk_UA
dc.subjectadditivesuk_UA
dc.subjectpowdersuk_UA
dc.subjectextractsuk_UA
dc.subjecthealthful productsuk_UA
dc.titleВивчення вмісту біологічно активних речовин натуральних рослинних прянощів – добавок для оздоровчих продуктів харчуванняuk_UA
dc.title.alternativeStudying content of biologically active supplements in natural herbal spices – additives for healthful products-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_1_5.pdf289.38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.