Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1298
Title: Дослідження можливостей застосування термоіндикаторних фарб для контролю якості харчових продуктів
Other Titles: Research of possibilities for applying of temperature-sensitive paints for quality control of foodstuffs
Authors: Шматков, Даніїл Ігорович
Артюх, Світлана Миколаївна
Кіпоренко, Ганна Сергіївна
Keywords: термоіндикатор;фарба;харчові продукти;безпечність;зберігання;пищевые продукты;контроль;хранение;термоиндикатор;краска;безопасность;thermal indicator;paints;food;safety;storage
Issue Date: 2015
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Шматков Д. І., Артюх С. М., Кіпоренко Г. С. Дослідження можливостей застосування термоіндикаторних фарб для контролю якості харчових продуктів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 335-343.
Abstract: Розглянуто можливість застосування термоіндикаторних фарб для забезпечення безпеки харчових продуктів. Пропонується нанесення їх у вигляді ярлика на тару із продукцією, яка має декілька температурних режимів, що обумовлюють строки її зберігання. Ярлик із термоіндикаторної фарби відображає всі межі температурного режиму зберігання продуктів харчування, що дозволяє контролювати їх якість та забезпечувати безпеку під час використання.
The quality of food affects the production factors: plant products growing conditions, quality of raw materials, intermediate products, materials, technologies, equipment, labor, manufacturers, the distribution factors: quality storage, transportation, sale, the consumption factors: quality short-term storage, consumption and assimilation. The question of quality monitoring, development of new and improvement of the existing methods of control parameters for compliance with the requirements of food specifications and standards are extremely important. The problem of the study is the following contradiction: in the specifications for each type of food given temperature storage at all stages of the food chain, but the devices and methods of control are almost not described. Another problem is the fact that the consumer during the purchase cannot estimate compliance with the storage temperature of the product. The present study defines the relationship between the requirements of ISO 22000 and various technical requirements for different types of products. The article investigates the ways to solve these problems with the use of temperature-sensitive dyes for food control. The work lies in the implementation of temperature-sensitive labels that are placed on products or packaging during storage at all stages of the food chain. Because of influence a certain temperature, these labels change color just once, which will inform consumers about defective products. The label displays all borders of temperature storage that allows controlling the quality of products and thus providing safety. The present study affects the food control of fruits, vegetables, berries, seafood, meat products, dairy products, eggs, flour, confectionery, nuts, groceries and non-alcoholic and alcoholic beverages.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1298
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_36.pdf447.02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.