Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1278
Title: | Use of dihydroquercetine in alcohol-free beverages |
Other Titles: | Використання дигідрокверцетину в безалкогольних напоях |
Authors: | Mykhailov, Valeriy Mayak, Olga Sardarov, Aziz |
Keywords: | energetic alcohol-free beverages;dihydroquercetine;antioxidant;caffeine;taurine;guarana;енергетичні безалкогольні напої;дигідрокверцетин;антиоксидант;кофеїн;таурин;гуарана;дигидрокверцетин;енергетические безалкогольные напитки;кофеин |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Мykhailov V., Mayak O., Sardarov A. Use of dihydroquercetine in alcohol-free beverages. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 147-155. |
Abstract: | In the article, the authors consider the modern market of energetic alcoholfree beverages – the products aimed at the increase in human mental and physical
performance and endurance in general. The described main components are
caffeine, taurine, guarana, ginseng, and others. The rules of drinking beverages with
energetic components are to be carefully used. In the article the possibility to be
useful or harmful for the organism depending on the application of the product is
studied. It is recommended to use dihydroquercetine in the recipes of soft energetic
beverages as poly-vitamin means – flavonoid received from the Siberian larch
(Larix sibirica Ledeb) and Dahuric larch (Larix dahurica Turcz).
Dihydroquercetine is famous for its health-protective properties, possesses
intense anti-fungal and microbicidal properties, and helps slowing down various
inflammatory processes. It is natural hepato-protector due to fixation and removal
of toxins and metabolic products out of the human body. This substance is finecrystalline amorphous powder from light-yellow to yellow color, scentless, slightly
bitter and acts as an antioxidant. The experiments showed that the powder was
practically insoluble in water. Results of the experiments regarding solubility of
dihydroquercetine in spirit, propylene glycol and glycerin are described; the
recommendations concerning the amount of this component introduced to soft drinks
are given. The investigations showed that dihydroquercetine could increase the
terms of drinks storage 1,5-4 times. Besides, it can slow down the development of
microorganisms in the products, where the processes of contamination have already
begun. Quantitative determination of dihydroquercetine in the composition of
beverages results in the following: with the increase of the term of the product’s
storage the amount of dihydroquercetine falls down by 10…15% for the first month,
then the rate of decrease slows down and grows up by 20% to the six-months term of
storage. Besides, dihydroquercetine possesses high technological qualities with low
gustatory threshold in the beverage. Розглянуто сучасний ринок енергетичних напоїв. Описано основні компоненти, що входять до їх складу. Визначено можливі користь та шкоду для організму людини від уживання цієї продукції. Запропоновано в рецептурах напоїв використовувати як полівітамінний засіб дигідрокверцетин. Це дрібнокристалічний аморфний порошок від світло-жовтого до жовтого кольору, без запаху, із гіркуватим смаком, що виявляє якості антиоксиданту. Описано результати експериментів із розчинності дигідрокверцетину, надано рекомендації щодо введення цього компонента в безалкогольні напої. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1278 |
Appears in Collections: | Випуск 2 (22) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2015_2_16.pdf | 298.8 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.