Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1278
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorMykhailov, Valeriy-
dc.contributor.authorMayak, Olga-
dc.contributor.authorSardarov, Aziz-
dc.date.accessioned2022-06-19T05:08:09Z-
dc.date.available2022-06-19T05:08:09Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationМykhailov V., Mayak O., Sardarov A. Use of dihydroquercetine in alcohol-free beverages. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 147-155.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1278-
dc.description.abstractIn the article, the authors consider the modern market of energetic alcoholfree beverages – the products aimed at the increase in human mental and physical performance and endurance in general. The described main components are caffeine, taurine, guarana, ginseng, and others. The rules of drinking beverages with energetic components are to be carefully used. In the article the possibility to be useful or harmful for the organism depending on the application of the product is studied. It is recommended to use dihydroquercetine in the recipes of soft energetic beverages as poly-vitamin means – flavonoid received from the Siberian larch (Larix sibirica Ledeb) and Dahuric larch (Larix dahurica Turcz). Dihydroquercetine is famous for its health-protective properties, possesses intense anti-fungal and microbicidal properties, and helps slowing down various inflammatory processes. It is natural hepato-protector due to fixation and removal of toxins and metabolic products out of the human body. This substance is finecrystalline amorphous powder from light-yellow to yellow color, scentless, slightly bitter and acts as an antioxidant. The experiments showed that the powder was practically insoluble in water. Results of the experiments regarding solubility of dihydroquercetine in spirit, propylene glycol and glycerin are described; the recommendations concerning the amount of this component introduced to soft drinks are given. The investigations showed that dihydroquercetine could increase the terms of drinks storage 1,5-4 times. Besides, it can slow down the development of microorganisms in the products, where the processes of contamination have already begun. Quantitative determination of dihydroquercetine in the composition of beverages results in the following: with the increase of the term of the product’s storage the amount of dihydroquercetine falls down by 10…15% for the first month, then the rate of decrease slows down and grows up by 20% to the six-months term of storage. Besides, dihydroquercetine possesses high technological qualities with low gustatory threshold in the beverage.uk_UA
dc.description.abstractРозглянуто сучасний ринок енергетичних напоїв. Описано основні компоненти, що входять до їх складу. Визначено можливі користь та шкоду для організму людини від уживання цієї продукції. Запропоновано в рецептурах напоїв використовувати як полівітамінний засіб дигідрокверцетин. Це дрібнокристалічний аморфний порошок від світло-жовтого до жовтого кольору, без запаху, із гіркуватим смаком, що виявляє якості антиоксиданту. Описано результати експериментів із розчинності дигідрокверцетину, надано рекомендації щодо введення цього компонента в безалкогольні напої.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectenergetic alcohol-free beveragesuk_UA
dc.subjectdihydroquercetineuk_UA
dc.subjectantioxidantuk_UA
dc.subjectcaffeineuk_UA
dc.subjecttaurineuk_UA
dc.subjectguaranauk_UA
dc.subjectенергетичні безалкогольні напоїuk_UA
dc.subjectдигідрокверцетинuk_UA
dc.subjectантиоксидантuk_UA
dc.subjectкофеїнuk_UA
dc.subjectтауринuk_UA
dc.subjectгуаранаuk_UA
dc.subjectдигидрокверцетинuk_UA
dc.subjectенергетические безалкогольные напиткиuk_UA
dc.subjectкофеинuk_UA
dc.titleUse of dihydroquercetine in alcohol-free beveragesuk_UA
dc.title.alternativeВикористання дигідрокверцетину в безалкогольних напоях-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_16.pdf298.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.