Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1256
Title: | Cryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from topinambour |
Other Titles: | Кріогенна технологія дрібнодисперсних порошкоподібних добавок із топінамбура |
Authors: | Pavlyuk, Raisa Pogarskaya, Viktoriya Bessarab, Alexandr Borysova, Alina Balabai, Katerina |
Keywords: | cryogenic freezing;low-temperature grinding;sublimation drying;topinambour;inulin;nano-powders;кріогенне заморожування;низькотемпературне подрібнення;сублімаційне сушіння;топінамбур;інулін;дрібнодисперсні добавки;криогенное замораживание;низкотемпературное измельчение;сублимационная сушка;топинамбур;инулин;мелкодисперсные добавки |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Pavlyuk R., Pogarskaya V., Bessarab A., Borysova A., Balabai K. Cryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from topinambour. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 17-28. |
Abstract: | Cryogenic technology of fine-dispersed powdered additives based on
topinambour, which differs from traditional technologies with the use of cryogenic
"shock" freezing, low-temperature mechanical grinding and sublimation drying is
proposed and developed. It allows both to save all biologically active substances and
liberate them from the bound with nanocomplexes condition into free, and destroy large
part of polysaccharide inulin into its separate monomers – fructose.
It differs from traditional technologies because it excludes heat treatment of
product fully and it is based on the refrigerating treatment of raw materials during the
preparation of topinambour, freezing and low-temperature fine-dispersed grinding
with the following sublimation drying.
New technology makes it possible to obtain additives from topinambour in
the form of fine-dispersed powders with a particle size ten times smaller than during
traditional grinding. Their quality by content of fructose in free condition and
biologically active substances extracted from bound condition surpasses domestic
and foreign analogues.
Amino acid composition of proteins in free and bound conditions in original
inulin-containing raw materials (sublimation-dried topinambour) and fine-dispersed
powdered additives from topinambour was compared. It is established that significant
mechanical destruction of protein molecules into separate amino acids, their
transformation from bound condition to free, occur during the fine-dispersed grinding
of frozen inulin-containing raw materials in comparison with raw materials. So, mass
fraction of bound amino acids in fine-dispersed powdered additives from topinambour
decreased 2 times in comparison with the original raw materials. At the same time
mass fraction of amino acids in free condition increased 1,7 – 10 times. Запропоновано та розроблено кріогенну технологію дрібнодисперсних порошкоподібних добавок із топінамбура, яка відрізняється від традиційних застосуванням кріогенного «шокового» заморожування, низькотемпературного механічного подрібнення та сублімаційного сушіння, що дозволяє більш повно вилучити біологічно активні речовини із зв’язаного із нанокомплексами стану у вільний та зруйнувати значну частину полісахариду інуліну до окремих його мономерів – фруктози. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1256 |
Appears in Collections: | Випуск 2 (22) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2015_2_4.pdf | 321.44 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.