Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1256
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorPavlyuk, Raisa-
dc.contributor.authorPogarskaya, Viktoriya-
dc.contributor.authorBessarab, Alexandr-
dc.contributor.authorBorysova, Alina-
dc.contributor.authorBalabai, Katerina-
dc.date.accessioned2022-06-18T10:14:55Z-
dc.date.available2022-06-18T10:14:55Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationPavlyuk R., Pogarskaya V., Bessarab A., Borysova A., Balabai K. Cryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from topinambour. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип. 2(22). C. 17-28.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1256-
dc.description.abstractCryogenic technology of fine-dispersed powdered additives based on topinambour, which differs from traditional technologies with the use of cryogenic "shock" freezing, low-temperature mechanical grinding and sublimation drying is proposed and developed. It allows both to save all biologically active substances and liberate them from the bound with nanocomplexes condition into free, and destroy large part of polysaccharide inulin into its separate monomers – fructose. It differs from traditional technologies because it excludes heat treatment of product fully and it is based on the refrigerating treatment of raw materials during the preparation of topinambour, freezing and low-temperature fine-dispersed grinding with the following sublimation drying. New technology makes it possible to obtain additives from topinambour in the form of fine-dispersed powders with a particle size ten times smaller than during traditional grinding. Their quality by content of fructose in free condition and biologically active substances extracted from bound condition surpasses domestic and foreign analogues. Amino acid composition of proteins in free and bound conditions in original inulin-containing raw materials (sublimation-dried topinambour) and fine-dispersed powdered additives from topinambour was compared. It is established that significant mechanical destruction of protein molecules into separate amino acids, their transformation from bound condition to free, occur during the fine-dispersed grinding of frozen inulin-containing raw materials in comparison with raw materials. So, mass fraction of bound amino acids in fine-dispersed powdered additives from topinambour decreased 2 times in comparison with the original raw materials. At the same time mass fraction of amino acids in free condition increased 1,7 – 10 times.uk_UA
dc.description.abstractЗапропоновано та розроблено кріогенну технологію дрібнодисперсних порошкоподібних добавок із топінамбура, яка відрізняється від традиційних застосуванням кріогенного «шокового» заморожування, низькотемпературного механічного подрібнення та сублімаційного сушіння, що дозволяє більш повно вилучити біологічно активні речовини із зв’язаного із нанокомплексами стану у вільний та зруйнувати значну частину полісахариду інуліну до окремих його мономерів – фруктози.-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectcryogenic freezinguk_UA
dc.subjectlow-temperature grindinguk_UA
dc.subjectsublimation dryinguk_UA
dc.subjecttopinambouruk_UA
dc.subjectinulinuk_UA
dc.subjectnano-powdersuk_UA
dc.subjectкріогенне заморожуванняuk_UA
dc.subjectнизькотемпературне подрібненняuk_UA
dc.subjectсублімаційне сушінняuk_UA
dc.subjectтопінамбурuk_UA
dc.subjectінулінuk_UA
dc.subjectдрібнодисперсні добавкиuk_UA
dc.subjectкриогенное замораживаниеuk_UA
dc.subjectнизкотемпературное измельчениеuk_UA
dc.subjectсублимационная сушкаuk_UA
dc.subjectтопинамбурuk_UA
dc.subjectинулинuk_UA
dc.subjectмелкодисперсные добавкиuk_UA
dc.titleCryogenic technology of fine-dispersed powdered additives from topinambouruk_UA
dc.title.alternativeКріогенна технологія дрібнодисперсних порошкоподібних добавок із топінамбура-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_2_4.pdf321.44 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.