Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1250
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorШаповалова, Наталія Петрівна-
dc.contributor.authorРудавська, Марія Володимирівна-
dc.date.accessioned2022-06-18T04:36:21Z-
dc.date.available2022-06-18T04:36:21Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationШаповалова Н. П., Рудавська М. В. Збивні кондитерські вироби з подовженим терміном зберігання. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 1(23). C. 310-323.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1250-
dc.description.abstractДосліджено вплив внесених дієтичних добавок ламідану та цикорлакту на подовження гарантованого терміну зберігання збивних кондитерських виробів – зефіру та збивного лукуму, а також зміни їх якості в процесі зберігання. Наведено результати дослідження сорбційних характеристик розроблених збивних кондитерських виробів, показника активності води в них. Розглянуто особливості та методики визначення активності води в них. Аргументовано можливість подовження терміну зберігання збивних виробів шляхом одночасного використання в їхньому складі ламідану і цикорлакту.uk_UA
dc.description.abstractThe purpose of this work was to study the influence of supplements and methods of packaging to extend the guaranteed term of storage of the whipped pastry and the changes of their quality during the storage. During storage of the whipped pastry the complex physical and chemical, biochemical, microbiological processes are undergo due to their characteristics, conditions and storage term. Some of them significantly impact on the change of the quality of products during their storage. For whipped products, which are spumy structures are characterized by a process of becoming hard: products lose moisture, initial texture, harden, changing their structure and form. The intensity of these processes depends on storage conditions, relative moisture and ambient temperature, the recipe of products, the nature and concentration of gelling substances; the quantity of added molasses and degree of dispersion of whipped masses. In the process of studies used generally recognized and modern methods. The number and ratio of free and bonded water in the new products were determined by derivatograf Q-1500. The Sorption’s properties – on sorption-vacuum system by Mac-Ben. Represented the results of investigations to determine the activity of water in the marshmallows and whipped lukum. On the basis of these studies was demonstrated that the addition of the whipped confectionery algae increases the number and diameter of the pores, causing more adsorption properties. Porous samples should soft, that are desirable consumer properties for finished products. Arguments the possibility of extending the long-term of storage of the whipped pastry from 30 to 90 days by simultaneous use in Lamidan and Cichorlact. On the basis of these studies the specifications for the new of the whipped pastry with long-term storage developed and approved recipes and technological instructions.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectактивна водаuk_UA
dc.subjectгігроскопічна вологістьuk_UA
dc.subjectгідроколоїдиuk_UA
dc.subjectзбивні кондитерські виробиuk_UA
dc.subjectзефірuk_UA
dc.subjectлукумuk_UA
dc.subjectламіданuk_UA
dc.subjectцикорлактuk_UA
dc.subjectактивность водиuk_UA
dc.subjectгигроскопическая влажностьuk_UA
dc.subjectгидроколлоидные веществаuk_UA
dc.subjectсбивные кондитерские изделияuk_UA
dc.subjectзефирuk_UA
dc.subjectламиданuk_UA
dc.subjectactive wateruk_UA
dc.subjectthe hygroscopic moisture contentuk_UA
dc.subjecthydrocolloidsuk_UA
dc.subjectthe whipped pastryuk_UA
dc.subjectmarshmallowuk_UA
dc.subjectwhipped Turkish delightuk_UA
dc.subjectLamidanuk_UA
dc.subjectCichorlactuk_UA
dc.titleЗбивні кондитерські вироби з подовженим терміном зберіганняuk_UA
dc.title.alternativeWhipped pastry with extended shelf life-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (23)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2016_1_31.pdf809.5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.