Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1128
Title: Розробка фізіологічно-математичної моделі оцінки якості харчової продукції
Other Titles: Development of physiological mathematical model for food quality assessment
Authors: Жулінська, Оксана Володимирівна
Свідло, Карина Володимирівна
Мостова, Людмила Миколаївна
Мартиненко, Леонід Григорович
Keywords: моделювання;харчові продукти;показник якості;моделирование;продукты питания;показатель качества;modelling;food products;quality index
Issue Date: 2016
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Жулінська О. В., Свідло К. В., Мостова Л. М., Мартиненко Л. Г. Розробка фізіологічно-математичної моделі оцінки якості харчової продукції. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 1(23). C. 231-241.
Abstract: Методом фізичного моделювання розроблено фізіологічну модель забезпечення потреб середньостатистичної людини поживними речовинами. Методом наближення побудовано кількісну оцінку комплексного показника якості їжі у вигляді ряду Тейлора. За одиничні базові показники якості їжі обрано показники добового раціону людини. Невідомі коефіцієнти в ряду Тейлора знаходяться обчисленням похідної від функції одиничних показників якості, отриманої фізіологічно-математичним моделюванням. Відносна похибка обчислення комплексного показника якості за допомогою двох членів ряду становить 0,13% в порівнянні з урахуванням усіх членів при відхиленні одиничного показника від базового на максимально допустиму величину 8,4%.
Modern principles of creating high-quality food products based on the selection and justification of nutria ingredients in such proportions, which would ensure achievement of the prediction quality of the finished product. It is obvious that during the design of such products one must strive to balance food composition on chemical composition. The approach of the quality management system encourages organizations to analyze customer requirements, define processes that contribute to acceptable to the consumer of the product and ensuring permanent control of these processes. The quality system should provide a mechanism of continuous improvement to increase the probability of enhancing the satisfaction of customers and other stakeholders. Physiological model for providing a human with all required nutrients was developed due to the physiological modelling method. A mathematical evaluation of composite food quality index was made by the approximation method as Taylor series. Unit basic indices of food quality were taken as daily food allowance indices. The estimated range of acceptable values of individual quality food in the daily human diet and shown that they are small compared to the baseline. Unknown coefficients in the Taylor series were determined by calculating a derivative of the function of unit food quality indices, which was obtained by physiological mathematical modelling. The relative error of calculating the composite quality index with two terms makes 0.13% as compared to all included terms with the 8.4% deviation of the unit index from the basic one. Improved simulation of integrated quality evaluation, provides the possibility of obtaining producer of objective data on competitive shelf life of food products of functional purpose.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1128
Appears in Collections:Випуск 1 (23)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2016_1_23.pdf190.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.