Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1109
Title: Розробка комплексу технологічного обладнання для виробництва печених пиріжків
Other Titles: Development of the complex of technological equipment for the production of cookies pies
Authors: Михайлов, Валерій Михайлович
Бабкіна, Ірина Володимирівна
Шевченко, Андрій Олександрович
Михайлова, Світлана Володимирівна
Keywords: пиріжки;хлібобулочні вироби;комплекс;обладнання;електроконтактне нагрівання;інфрачервоне нагрівання;випікання;пирожки;хлебобулочные изделия;оборудование;электроконтактный нагрев;инфракрасный нагрев;выпекание;cakes;bakery products;complex;equipment;electric contact heating;infrared heating;baking
Issue Date: 2016
Publisher: Харківський державний університет харчування та торгівлі
Citation: Михайлов В. М., Бабкіна І. В., Шевченко А. О., Михайлова С. В. Розробка комплексу технологічного обладнання для виробництва печених пиріжків. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 1(23). C. 154-161.
Abstract: Проведено аналіз процесів випікання пиріжків, що дозволило встановити їх принципові недоліки. Розроблено комплекс технологічного обладнання для виробництва печених пиріжків із застосуванням електроконтактного нагрівання. Технічною інновацією комплексу є застосування пристроїв для випікання, що працюють у комбінованому режимі інфрачервоного нагрівання з електроконтактним. Експериментальними дослідженнями встановлено, що більш інтенсивне нагрівання відбувається за умов електроконтактного способу. Отримано дані щодо зміни питомої електропровідності, що можуть бути корисними для відпрацювання раціональних режимів комбінованого випікання.
The processes of bakery products, namely baking buns, is analyzed. It allowed to specify the iressential drawbacks. The equipment for baking buns is characterized by low efficiency, endurance, thermal stress of heating surfaces during baking, and metal consumption. The corresponding processes and apparatuses are in effective and require improvement that is possible due to the use of electrical contact heating. In the framework of the defined task, the complex of technological equipment for the manufacture of baked buns with the use of electric contact heating is elaborated, and thermal influence on the samples of semiproducts by means of this method is studied. In particular, highly technological equipment is chosen, the baking device with the electric contact heating is designed. This equipment resulted in a corresponding technological aggregate. Technical innovation of the aggregate is the application of the facilities fo rbaking, which work in a combined regime of infrared heating in combination with electric contact. Reduction of technological process duration, decrease of energy and metal consumption, high efficiency are among the major preferences of the device. Experimental investigations determined that when electric contact method was used, the heating was more intense than heating by means of heat transfer. It makes application of the first method more reasonable. The authors received data regarding the changes in specific electric transfer useful for working out of rational modes for the combined baking of buns with the use of electric contact heating.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1109
Appears in Collections:Випуск 1 (23)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2016_1_15.pdf345.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.