Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1108
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДзюба, Н. А.-
dc.contributor.authorЗемлякова, О. В.-
dc.contributor.authorПедак, К. Г.-
dc.date.accessioned2022-06-15T14:50:58Z-
dc.date.available2022-06-15T14:50:58Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationДзюба Н. А., Землякова О. В., Педак К. Г. Основи моделювання раціонального харчування в умовах порушеного екологічного стану. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 1(23). C. 142-151.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1108-
dc.description.abstractПроведено аналіз чинників, що впливають на стан здоров’я людини. Наведено аналіз харчування сучасної людини. Розглянуто можливість розробки комплексного повноцінного харчування людей, яке є збалансованим за всіма компонентами, для забезпечення фізичного здоров’я й активної трудової діяльності. Наведено рекомендації щодо складання меню для раціонального харчування в умовах порушеного екологічного стану.uk_UA
dc.description.abstractScientific and technical foundations for mass food production, child preventive, therapeutic and special food products developed by scientists on sufficient theoretical and applied levels point to adjust the basics of good nutrition. The article analyzes the factors influencing human health, among which heredity – 10%; environment – 10%; level of health care – 10%; lifestyle – 40%; quality of food – 30% dominate. Analysis of modern human food shows the lack of essential nutrients. Detailed recommendations on nutrition use are suggested. The article analyzes the flow of nutrients and dietary fibers, considers the ratio between primary nutrients and bacterial metabolites in physiological and pathological conditions. An important requirement to rational nutrition is its compliance losses of body energy, so ratio of proteins, fats and carbohydrates in the diet for different population groups are reviewed. A definite correlation on macro-value components, which occurs due to their better assimilation and provision of necessary body substances such as amino acids, fatty acids, simple sugars is analyzed and recommended. In terms of physiological and hygienic food basics, it is necessary for a human to have all essential ingredients in his diet. Food rations should be balanced in protein, fats, and carbohydrates. The possibility of nutrition development for people is reviewed. Recommendations for composing nutritive menus in terms of damaged ecological condition are proposed.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectхарчові речовиниuk_UA
dc.subjectякість продуктівuk_UA
dc.subjectенергетична цінністьuk_UA
dc.subjectкомплексне харчуванняuk_UA
dc.subjectпищевые веществаuk_UA
dc.subjectкачество продуктовuk_UA
dc.subjectэнергетическая ценностьuk_UA
dc.subjectкомплексное питаниеuk_UA
dc.subjectnutrientsuk_UA
dc.subjectquality of productsuk_UA
dc.subjectenergy valueuk_UA
dc.subjectcomplex nutritionuk_UA
dc.titleОснови моделювання раціонального харчування в умовах порушеного екологічного стануuk_UA
dc.title.alternativeFoundations of balanced diet modeling in the disordered ecological situation-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (23)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2016_1_14.pdf170.71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.