Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1099
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЄвлаш, Вікторія Владленівна-
dc.contributor.authorГорбань, Віктор Григорович-
dc.contributor.authorНікітін, Сергій Васильович-
dc.date.accessioned2022-06-15T12:58:13Z-
dc.date.available2022-06-15T12:58:13Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationЄвлаш В. В., Горбань В. Г., Нікітін С. В. Органолептичні показники та дегустаційне оцінювання фруктових батончиків, збагачених сушеними сланями ламінарії та вакаме. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 1(23). C. 57-67.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1099-
dc.description.abstractДосліджено органолептичні показники залежно від масової частки сушених сланей ламінарії та вакаме в рецептурі фруктового батончика. Для більш повного органолептичного оцінювання проведено закриту дегустацію нового продукту. Досліджено хімічний склад фруктових батончиків, що містять водорості.uk_UA
dc.description.abstractToday, the question concerning the lack of iodine in the diet of humans arises sharply. Iodine is necessary for the synthesis of thyroid hormones responsible for human development and rate of metabolism. Seaweed is a rich source of iodine. Seaweeds contain nutritional elements such as proteins, carbohydrates, vitamins and minerals. Laminaria and wakame are the most popular seaweed in human nutrition. Laminaria and wakame are rich in sodium, potassium, calcium, magnesium, phosphorus. These seaweeds are an excellent source of iodine amino acids. Algae have become a major ingredient in different food products in many countries (in particular Japan, Korea, China, Norway, Sweden, Iceland, Denmark, Belgium, France, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Nowadays seaweeds (especially it concerns laminaria and wakame) are becoming increasingly popular in the diet of Ukrainians. Snacks (fruit bars) are gaining popularity around the world due to natural ingredients, absence of heat treatment, that allows maintain high content of vitamins and minerals. Therefore, it was decided to enrich fruit bars in dried thalli laminaria and wakame. Organoleptic quality parameters and tasting assessment of the received fruit bars are studied. The optimum mass fraction of dried shredded laminaria and wakame thalli in fruit bars by the organoleptic characteristics is determined. Adding 0,7% dried thalli of laminaria and 2% wakame, optimum organoleptic properties are specified. To assess organoleptic tasting parameters, a special sensory analysis was held. It confirmed the percentage of the introduction of ground thalli dried laminaria and wakame. Studies change of the chemical composition of fruit bars containing algae.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectсланіuk_UA
dc.subjectйодuk_UA
dc.subjectламінаріяuk_UA
dc.subjectвакамеuk_UA
dc.subjectслоевищаuk_UA
dc.subjectйодuk_UA
dc.subjectламинарияuk_UA
dc.subjectвакамэuk_UA
dc.subjectthalliuk_UA
dc.subjectiodineuk_UA
dc.subjectlaminariauk_UA
dc.subjectwakameuk_UA
dc.titleОрганолептичні показники та дегустаційне оцінювання фруктових батончиків, збагачених сушеними сланями ламінарії та вакамеuk_UA
dc.title.alternativeOrganoleptic characteristics and tasting assessment of fruit bars enriched in dried thalli of laminaria and wakame-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (23)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2016_1_7.pdf171.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.