Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/56954
Title: Технологія хліба пшеничного з використанням порошку топінамбура та проєкт дільниці з його виробництва
Other Titles: Technology of wheat bread using girasol powder and a site project for its production
Authors: Васюков, Богдан Сергійович
metadata.dc.contributor.advisor: Степанькова, Г. В.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів
Keywords: хліб пшеничний;порошок топінамбура;органолептичні властивості;фізико-хімічні показники;проектні розрахунки;технохімічний контроль;wheat bread;Jerusalem artichoke powder;organoleptic properties;physical and chemical parameters;design calculations;technochemical control
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Васюков Б. С. Технологія хліба пшеничного з використанням порошку топінамбура та проєкт дільниці з його виробництва: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Г. В. Степанькова. Харків: ДБТУ, 2024. 72 с.
Abstract: Актуальність теми кваліфікаційної роботи. В сучасному світі велика увага приділяється проблемі раціонального харчування. Все більш затребуваними серед покупців стають продукти харчування оздоровчого призначення. У зв’язку із цим перед науковцями і виробниками стоїть задача підвищення харчової цінності продуктів харчування щоденного вжитку. У раціонах багатьох людей спостерігається недостатній вміст багатьох біологічно активних речовин за рахунок вживання в іжу високо рафінованих продуктів, що негативно позначається на здоров'ї людей в цілому. Значну частину раціону харчування традиційно займають хлібобулочні вироби, тому збагачення його складу біологічно-активними речовинами дозволить вирішити цю проблему. Перспективною сировиною, яка може бути застосована з цією метою, може бути рослинна сировина, наприклад, топінамбур (Helianthus tuberosus L.) Він містить містить велику кількість біологічно активних компонентів, зокрема, є джерелом цінної речовини – інуліну, що відноситься до полісахаридів і є розчинним харчовим волокном. Інулін в організмі людини виконує функцію пребіотику, покращує процес травлення, сприяє нормалізаціїї цукру в крові, активізує обмін речовин, виводить із організму важкі метали та токсини, покращує засвоювання мінеральних речовин, . Топінамбур та продукти його переробки (борошно) рекомендують використовувати у хлібопекарській галузі для покращення структури пористості м'якуша, скорочення тривалості дозрівання тіста, зниження швидкості черствіння, посилення цукро- та газоутворюючої здатності тощо.
Relevance of the topic of qualification work. In the modern world, much attention is paid to the problem of rational nutrition. Health food products are becoming more and more in demand among buyers. In this regard, scientists and manufacturers face the task of increasing the nutritional value of everyday food products. In the diets of many people, there is an insufficient content of many biologically active substances due to the consumption of highly refined products, which negatively affects the health of people in general. A significant part of the diet is traditionally occupied by bakery products, so enriching its composition with biologically active substances will solve this problem. A promising raw material that can be used for this purpose can be plant raw materials, for example, Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) It contains a large number of biologically active components, in particular, it is a source of a valuable substance - inulin, which belongs to polysaccharides and is soluble dietary fiber. Inulin in the human body performs the function of a prebiotic, improves the digestion process, contributes to the normalization of blood sugar, activates metabolism, removes heavy metals and toxins from the body, improves the assimilation of minerals. Jerusalem artichoke and its processing products (flour) are recommended to be used in the bakery industry to improve the structure of the crumb porosity, reduce the duration of dough maturation, reduce the rate of staleness, increase the sugar and gas-generating capacity, etc.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/56954
metadata.dcterms.references: 1. Арсеньєва Л.Ю. Наукове обґрунтування та розроблення технології функціональних хлібобулочних виробів з рослинними білками та мікронутрієнтами: дис. ... д-ра техн. наук: 05.18.01 / Лариса Юріївна Арсеньева; НУХТ. – К., – 2007. – 402 с. 2. Вироби хлібобулочні для спеціального дієтичного споживання: рецептури, технологічні інструкції / розроб. Л. А. Гуленко [та ін.] ; Об'єднання підприємств хлібопекарської промисловості "Укрхлібпром". – К. : Укрхлібпром, –2007. – 72 с. 3. Гуляєв В. М. Дослідження можливості використання сусла з добавкою топінамбура у виробництві дріжджів роду saccharomyces / В. М. Гуляєв, О. В. Мазницька, А. С. Анацький, А. В. Пасенко. // Збірник наукових праць Дніпровського державного технічного університету. Технічні науки. – 2020. –Вип. 2. – С. 124-127. 4. Пашова Н. В. Вплив борошна знежиреного насіння олійних культур та порошку топінамбура на якість та безпечність житнього хліба / Н. В. Пашова, Г. І. Волощук, Н. М. Грегірчак, Г. В. Карпик // Продовольчі ресурси. – 2018. – № 11. –С. 139-147. 5. Борошно стародавніх пшениць, продукти переробки круп’яних культур та шроти у технології хліба: моногр. / В.І. Дробот, Л.А. Михонік, А.Б. Семенова, Н.О. Фалендиш – К.: ПрофКнига, – 2018. – 188 с. 6. Удворгелі Л. І. Удосконалення технології хліба з використанням пектиновмісних порошків: дис... канд. техн. наук: 05.18.01 / Удворгелі Лариса Іванівна ; Національний ун-т харчових технологій. – К., – 2004. – 192 с. 7. Гніцевич В. Технологія напівфабрикатів на основі топінамбура та кизилу/ В. Гніцевич, О. Васильєва // Товари і ринки. – 2020. – № 4. – С. 82-92. 8. Грищенко А. М. Удосконалення технології хліба з безглютенової сировини : дис. ... канд. техн. наук : 05.18.01 / Грищенко Анна Миколаївна ; Нац. ун-т харч. технологій. Київ, 2011. 222 с. 9. Зуйко В. І.Удосконалення технології житньо-пшеничного хліба для закладів ресторанного господарства: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16; Нац. ун-т харч. технологій. Київ, 2017. 20 с. 10. Капрельянц Л.В., Іоргачова К.Г. Функціональні продукти. Технология продуктов функционального питания: Монографія. – Одеса: Друк, – 2003. – 312 с. 11. Сильчук Т.А. Удосконалення технології хлібобулочних виробів подовженого терміну зберігання: автореф. Дис.: спец. 05.18.01 «Технологія хлібопекарських продуктів та харчових концентратів» / Сильчук Тетяна Анатоліївна. К., 2004. 21 с. 12. Касіянчук В.Д. Топінамбур – ефективна лікувально-профілактична сировина. Вісті Академії інженерних наук України. 2016. №1(43). С.37-39. 13. Нєміріч О. В. Вплив порошку з топінамбура на показники якості капкейків спеціального призначення / О. В. Нєміріч, І. М. Силка, Я. В. Захарченко// Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. –2018. – Т. 20. – № 85. – С. 14-18. 14. Оздоровчі продукти на основі топінамбура: монографія / І. Р. Біленька, Н. А. Лазаренко ; Одес. нац. акад. харч. технологій. Одеса : Букаєв Вадим Вікторович [вид.] – 2015. – 126 с. 15. ТР ТС 021/2011 Технічний регламент Митного союзу «Про безпеку харчової продукції» 16. Шевченко А. О. Удосконалення діабетичних хлібобулочних виробів, збагачених функціональними інгредієнтами : автореф. дис. … докт. техн. наук : 05.18.01. Харків, – 2018. – 20 с. 17. Паливода С.Д. Удосконалення технології макаронних та хлібних виробів використанням харчових добавок структуроутворювальної дії : автореф. дис... на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук: спец. 05.18.01 «Зберігання і технологія переробки зерна, виготовлення зернових і хлібопекарських виробів та комбікормів» / Паливода Світлана Дмитрівна. К., – 2010. – 21 с. 18. Удворгелі Л. І. Удосконалення технології хліба з використанням пектиновмісних порошків: дис... канд. техн. наук: 05.18.01 / Удворгелі Лариса Іванівна ; Національний ун-т харчових технологій. К., – 2004. – 192 с. 19. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних та макаронних виробів: навчальний посібник / за ред. чл.-кор. НААН В. І. Дробот. Київ: Кондор. Видавництво, – 2015. – 972 с. 20. Сильчук Т. А. Дослідження впливу клітковини гороху на біохімічні процеси в тісті / Т. А. Сильчук, М. Я Назар, Т. С. Карпенко, В. Ф. Доценко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2015. – № 21(2). – С. 211-216. 21. Сімакова О. О. Розробка новітніх технологій виробів з борошна з заданими властивостями: монографія / О. О. Сімакова, Р. П. Никифоров. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2018.146 с. 22. Скорікова Г. Який хліб нам потрібен. Роздуми науковця про шляхи підвищення поживності древнього продукту / Г. Скорикова // Зерно і хліб. – 2005.-№5.- С.18. 23. Стахмич Т. М. Кулінарна справа. Технологія приготування їжі : підруч. для здобувач. проф. (проф.-тех.) освіти / Т. М. Стахмич, О. М. Пахолюк. Київ: Грамота, 2020. 280 с. 24. Наливайко Н. Харчова цінність хліба та фактори, що її визначають / Н. Наливайко // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2010. – №6. – С.16-19. 25. Сельський В. Р. Харчова цінність і якість хліба і хлібобулочних виробів / В. Р. Сельський., Н. М. Свента // Тези доповідей Ⅰ Міжнародної науково-технічної конференції «Якість води: біомедичні, технологічні, агропромислові і екологічні аспекти». – 2021. – С. 39–39. 26. Дзюндзя О. Аналіз нетрадиційної борошняної сировини для виробництва хлібобулочних виробів / Дзюндзя, О., & Звагольська, К. // Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. – 2021. – №1, –С. 22-29. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.1.4 27. Пахомська О. В. Науковий підхід до створення хлібобулочних виробів функціонального призначення / О. В. Пахомська // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2019. – №2. – С. 276-283. 28. Дробот В.І. Технологія хлібопекарського виробництва / В.І. Дробот. –К : «Логос». – 2007. – 365 с. 29. Лебеденко Т.Є. Особливості оцінки та проблеми підвищення харчової цінності пшеничного хліба / Т.Є. Лебеденко, Н.Ю. Соколова // Фундаментальні та прикладні проблеми сучасних технологій: зб. тез доп. Міжнар. наук.-техн. конф., присвяч. 55-річчю заснування ТНТУ та 170-річчю з дня народж. Івана Пулюя, Тернопіль, 19-21 трав. 2015 р. / Терноп. нац. техн. ун-т ім. Івана Пулюя. –Тернопіль, 2015. – С. 208-209. 30. Використання полісахаридів рослинного і мікробного походження в технології безбілкового хліба : монографія / З. І. Кучерук, О. С. Цуканова. – Х. : ХДУХТ, 2014. – 131 с. 31. Сирохман І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення / І. В. Сирохман, В. М. Завгородня. – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 544 с. 32. Хлібобулочні вироби. Навчально-методичний посібник / за редакцією Н.І. Мазурак. – Коломия. – 2019. – 62 с. 33. Пашова Н. В. Вплив борошна Знежиреного насіння олійних культур і топінамбура на черствіння житнього хліба Н. В. Пашова, Г. І. Волощук, В. В. Фоменко, В. В. Манк. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2019. Т. 25, № 2. С. 204-216. 34. Федорова, Т. О. Застосування ферментних препаратів у виробництві хліба з тритікалевого борошна / Т. О. Федорова // Сучасні напрямки технології та механізації процесів переробних і харчових виробництв : вісник Харківського державного технологічного університету сільського господарства. – 2003. – № 16. – С. 334–338. 35. Дробот, В. І. Технологічні аспекти використання борошна спельти у хлібопеченні / В. І. Дробот, Л. А. Михонік, А. Б. Семенова // Продовольчі ресурси : збірник наукових праць. – 2014. – № 2. – С. 15-17. 36. Твердохліб О. В. Спельта і полба в органічному землеробстві / О. В. Твердохліб, О. В. Голік, А. К. Нінієва, Р. Л. Богуславський // Посібник українського хлібороба. – 2013. – С. 154–155. 37. Писарець О.Кукурудзяне борошно як складова композиційної суміші для приготування хліба / Ольга Писарець, Наталія Іванушко, Віра Дробот // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті : програма і матеріали 80 міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 10–11 квітня 2014 р. – К.: НУХТ, 2014. – Ч. 1. – С.167-168. 38. Czubaszek A. Ocen awlasci woscire ologicznych ciast aijak osci chlebapszenne gozd oda tkiem srutyowsianej / A. Czubaszek // Biul. Inst. hod. Iaklim. rosl. -2006. - № 239. - С 247-257. 39. Касіянчук В.Д. Топінамбур – ефективна лікувально-профілактична сировина. Вісті Академії інженерних наук України. 2016. №1(43). С.37-39. 40. Архипов В. Поживні цінності топінамбура / В. Архипов, Т. Іванікова //Харчова і переробна промисловість : науково-виробничий журнал. К. : Харчова і переробна промисловість. – 2006. – №6. – с.26. 41. Волощук Г. І. Дослідження впливу порошку топінамбура на вміст цукрів у хлібі житньому заварному / Г. І. Волощук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2019. – Т. 25. – № 3. – С. 253-263. 42. Гніцевич В. Технологія напівфабрикатів на основі топінамбура та кизилу / В. Гніцевич, О. Васильєва // Товари і ринки. – 2020. – № 4. – С. 82-92. 43. Власенко В. В. Вплив інуліну з топінамбуру на якість борошняних кулінарних виробів / В. В. Власенко, В. М. Криворук // Харчові технології. – 2017. –Т. 19. – № 80. – С. 135-139. 44. Вироби хлібобулочні для спеціального дієтичного споживання: рецептури, технологічні інструкції / розроб. Л. А. Гуленко [та ін.] ; Об'єднання підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром». – К. : Укрхлібпром,– 2007. – 72 с. 45. Гуляєв В. М. Дослідження можливості використання сусла з добавкою топінамбура у виробництві дріжджів роду saccharomyces / В. М. Гуляєв, О. В. Мазницька, А. С. Анацький, А. В. Пасенко // Збірник наукових праць Дніпровського державного технічного університету. Технічні науки. – 2020. –Вип. 2. – С. 124-127. 46. Самойленко С. І. Визначення вмісту основних компонентів топінамбуру у процесі зберігання за допомогою аналітичних та фізико-хімічних методів аналізу С. І. Самойленко, І. А. Бєлих, Л. С. Мироненко, О. В. Звягінцева, О. М. Близнюк, Н. Ю. Масалітіна. Інтегровані технології та енергозбереження. 2022. № 1. С. 31-43. 47. Рябова, В. Ф. Харчова добавка з топінамбуру для хлібобулочних виробів з лікувально-профілактичними властивостями / В. Ф. Рябова, С. Ш. Латипова, Є. Є. Ходакова, Д. Е. Міллер. Молодий учений. 2015. № 23 (103). С. 217-219. 48. Патент 39819 UA, МПК A21D 8/02 (2006.01) Спосіб виробництва пшеничного хліба / Ткачук Ю. М., Шидловська О. Б., Іщенко Т. І., Доценко В. Ф. ; заявник Національний університет харчових технологій. № u200812661 ; заявл. 29.10.2008 ; 10.03.2009, Бюл. № 5, 2009 р. 49. Пашова Н. В. Вплив борошна знежиреного насіння олійних культур і топінамбура на черствіння житнього хліба / Н. В. Пашова, Г. І. Волощук, В. В. Фоменко, В. В. Манк // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2019. – Т. 25, – № 2. – С. 204-216. 50. Холодова О. А. Вплив порошку топінамбура на якість хліба з борошна пшеничного озонованого / О. А. Холодова, О. М. Сафонова // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – 2011. –Вип. 2(14). – C. 305-309. 51. Оптимізація приготування тіста для хліба житньго заварного з порошком топінамбура / Н. В. Пашова, Г. І. Волощук, В. О. Хрутьба, Г. О. Вайганг// Хранение и переработка зерна – 2017. – № 7 (215) – С. 60-65. 52. Nyemirich O. Influence of powder from jerusalem artichoke on the quality indicators of cupcakes for people with diabetes mellitus / O. Nyemirich, I. Sylka, Y. Zaharchenko // Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Food Technologies. – № 20(85). – Р. 14-18. 53. Горяйнова Ю. А. Розробка технології хлібу функціонального призначення на основі ківі, топінамбуру та цибулі-слизуна / Ю. А. Горяйнова, О. О. Сімакова, Ю. В. Єріс, А. В. Кукуруза, О. О. Якимчук // Обладнання та технології харчових виробництв. – №45(2), – С. 14-21. 54. Shevchenko A. Influence of artichoke powder on microbiological and biochemical processes in the dough in the process of manufacturing bakery products / A.Shevchenko // Food technologies. – 2021. – Vol. 27. – Is. 2. – P. 181-186. 55. Лабораторний практикум з технології хлібопекарського та макаронного виробництв / [В. І. Дробот та ін.]. – К. : Центр навчальної літ., 2006. – 341 с. 56. Пшенишнюк, Г. Ф. Проектування підприємств хлібопекарської промисловості : навч. посіб. / Г. Ф. Пшенишнюк, С. М. Павловський, Н. Ю. Соколова ; Одес. нац. акад. харч. технологій. – Одеса : Астропринт, 2017. – 232 с.
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
181-20б-03_24_Vasykov.pdf
  Restricted Access
1.62 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.