Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66648
Назва: Звіт з науково-дослідної роботи № 20-13-14Б «Науково-практичні аспекти розвитку української національної кухні» (заключний)
Автори: Крайнюк, Л. М.
Федак, Н. В.
Ботштейн, Б. Б.
Терещенко, Л. В.
Яцун, Л. М.
Коршунова, І. П.
Івасішина, Г. В.
Ліпісвіцька, І. А.
Панчева, А. О.
Ключові слова: українська національна кухня;тенденція розвитку;українська культура;страви;кулінарні традиції;туризм;кулінарні тури
Дата публікації: 2014
Видавництво: Харків: ХДУХТ
Бібліографічний опис: Крайнюк Л. М., Федак Н. В., Ботштейн Б. Б., Терещенко Л. В., Яцун Л. М., Коршунова І. П., Івасішина Г. В., Ліпісвіцька І. А., Панчева А. О. Звіт з науково-дослідної роботи № 20-13-14Б «Науково-практичні аспекти розвитку української національної кухні» (заключний). Харків: ХДУХТ, 2014. 229 с.
Серія/номер: 0113U001075;
Короткий огляд (реферат): В роботі проведено аналітичні дослідження стану, тенденцій розвитку української національної кухні, показано доцільність використання науковоетнографічних підходів у вивченні цих питань, розгляду будь-якої національної кухні як системи харчування, що поєднує різні чинники впливу на формування, розвиток кухні, як елементу культури нації. В роботі розглянуто теоретико-методологічні аспекти дослідження кулінарних традицій української національної кухні, а саме, досліджено поняття «традиції», використано економіко-психологічні методи ідентифікації національних традицій кухні. Запропоновано модель української етнічної кухні як відкриту систему харчування народу, що динамічно розвивається у часі. Досліджено культурну специфіку харчування на Слобідській Україні. На підставі проведених аналітичних, теоретичних, історикоетнографічних, соціологічних, інженерних досліджень в роботі визначено основні шляхи розвитку кулінарних традицій та їхнє використання і впровадження в сфері ресторанного та туристичного бізнесу, показано вплив кулінарних традицій на поведінку вітчизняних та іноземних туристів. Розроблено технологічну документацію та дизайн-рецепти на страви сучасної кухні, глосарій термінів і визначень, що використовуються. Запропоновано нову форму інформаційного документу для вітчизняних та іноземних туристів «Кулінарний гід». Результати досліджень впроваджено у навчальний процес та в закладах ресторанного господарства. Розроблено рекомендації з використання традицій української кухні в стратегії розвитку туристсько-рекреаційних комплексів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66648
Розташовується у зібраннях:Звіти НДР

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ZVIT_Krainiuk_2014.pdf5.34 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.