Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64022
Title: | Удосконалення технології виробництва м’ясних напівфабрикатів з використанням рослинної сировини |
Other Titles: | Improving the technology of production of semifinished meat products with plant raw materials |
Authors: | Воронцов, Данило Андрійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Лисенко, Г. Л. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра технології переробки та якості продукції тваринництва |
Keywords: | технологія;якість;м'ясо птиці;напівфабрикати м’ясні посічені;котлети;комбінована добавка на основі рослинної сировини;technology;quality;poultry meat;semifinished chopped meat products;cutlets;combined additive based on plant raw materials |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Воронцов Д. А. Удосконалення технології виробництва м’ясних напівфабрикатів з використанням рослинної сировини: кваліфікаційна робота магістра: спец. 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; наук. кер. Г. Л. Лисенко. Харків: ДБТУ, 2024. 68 с. |
Abstract: | Актуальність теми кваліфікаційної роботи. Комбінування
інгредієнтів тваринного та рослинного походження дає змогу взаємно
доповнювати м’ясні продукти біологічно активними речовинами, яких
бракує, та слугувати основою для забезпечення повноцінного харчування.
Мета кваліфікаційної роботи – удосконалення технології
виробництва напівфабрикатів м’ясних посічених з використанням
комбінованої добавки на основі рослинної сировини.
Об’єкт дослідження – технологія виробництва напівфабрикатів
м’ясних посічених з використанням комбінованої добавки на основі
рослинної сировини.
Предмет дослідження – якість комбінованої добавки, якісні
показники та поживність готового продукту.
Теоретичне та практичне значення одержаних результатів.
Проведені дослідження підтверджують, що впровадження комбінованої
добавки замість пшеничного хліба не лише оптимізує смакові та
органолептичні якості, але й покращує харчову цінність котлет із м'яса
курки, роблячи їх конкурентоспроможним продуктом на ринку. The relevance of the topic of the qualifying work. The combination of animal and plant-based ingredients allows meat products to complement each other with missing biologically active substances and serve as the basis for a complete diet. The purpose of the qualifying work is to improve the technology for the production of semifinished chopped meat products using a combined additive based on vegetable raw materials. The object of research is the technology for the production of semi finished chopped meat products using a combined additive based on vegetable raw materials. The subject of the research is the quality of the combined additive, quality indicators and nutritional value of the finished product. The theoretical and practical significance of the obtained results. Studies have confirmed that the introduction of a combined additive instead of wheat bread not only optimises the taste and organoleptic qualities, but also improves the nutritional value of chicken cutlets, making them a competitive product on the market. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64022 |
metadata.dcterms.references: | 1. Берник І. М., Фаріонік Т. В., Новгородська Н. В. Ветеринарно санітарна експертиза продуктів тваринного і рослинного походження : навчальний посібник. Вінниця : Видавничий центр ВНАУ, 2020. 232 с. 2. Біохімія м'яса : навчальний посібник / В. В. Власенко та ін. Житомир. 2013. 165 с. 3. Бірта Г. О., Бургу Ю. Г. Товарознавство м’яса : навчальний посібник. К. : Центр учбової літератури, 2011. 164 с. 4. Ветеринарно-санітарна експертиза. Практикум : навчальний посібник (перевидання) / Н. М. Зажарська та ін. Дніпро, 2017. 184 с. 5. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продукції тваринництва / за ред. О. М. Якубчак, В. І. Хоменка. [видання ІІ виправлене, доповнене]. К.: ТОВ Біопром. 2005. 799 с. 6. Ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів в Україні. Нормативні документи : довідник. Т. 1. Львів : НІЦ Леонорм, 2000. 283 с. 7. Власенко В. В., Середа Л. П., Бандура В. М. Технологія переробки птиці. Вінниця : РВВ ВАТ Віноблдрукарня, 1997. 190 с. 8. Гніцевич В. А. Харчові технології. Технологія продуктів тваринного походження : навч. посібник. Кривий Ріг : ДонНУЕТ, 2022. 246 с. 9. Гончaренко Т. Ю., Топчій О. A., Кишенько І. І. Дослідження ефективності різних способів підготовки рослинної сировини у рецептурі посічених напівфабрикатів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2017. Т. 23. № 5. Ч. 2. С.142-148. 10. Гречко В. В., Страшинський І. М., Пасічний В. М. Харчові волокна як функціональний інгредієнт у м’ясних напівфабрикатах. Технічні науки та технології. 2019. №. 2 (16). С. 154–164. 11. Денисюк А. П., Топчій О. А. Удосконалення технології та розширення асортименту напівфабрикатів з використанням нетрадиційної сировини. «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» : міжнародна наукова конференція молодих учених аспірантів і студентів (15-16 березня 2013р.). К. : НУХТ, 2013. Ч. 1. С. 59-60. 12. Желібо Є. П., Заверуха Н. М., Зацарний В. В. Безпека життєдіяльності : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів освіти України IIV рівнів акредитації. Львів : Новий Світ., 2002. 328 с. 13. Загальна технологія харчових виробництв : навч. посібник / А. А. Дубініна та ін. Х. : ХДУХТ, 2016. 497 с. 14. Загальні технології харчової промисловості : навчальний посібник у 2 ч. Ч. 1 / уклад. Ф. В. Перцевий та ін. Х. : СНАУ, 2021. 317 с. 15. Інноваційні технології харчових виробництв : монографія / І. М. Берник та ін. Вінниця : Видавець ФОП Кушнір Ю.В., 2022. 300 с. 16. Капрельянц Л. В., Іоргачова К. Г. Функціональні продукти: монографія. Одеса : Друк, 2003. 312 с. 17. Капрельянц Л. В., Петросьянц А. П. Лікувально-профілактичні властивості харчових продуктів та основи дієтології : підруч. Одеса : Друк, 2011. 269 с. 18. Кватирка О. Клітковина: особливості використання харчових волокон у м'ясній промисловості. М’ясні технології світу. 2010. № 11. С. 28–32. 19. Кишенько І. І. Старчова В. М., Гончаров Г. І. Технологія м’яса і м’ясопродуктів. Практикум : навч. посіб. К. : НУХТ, 2010. 367 с. 20. Ластухін Ю. О. Харчові добавки. Е-коди. Будова. Одержання. Властивості : навч. посібник. Львів : Центр Європи, 2009. 836 с. 21. Летута Т. М., Черевична Н. І., Гапонцева О. В. Товарознавство продуктів функціонального призначення : опорний конспект-лекцій. Х. : ХДУХТ, 2012. 73 с. 22. Лялик А., Криськова Л., Кравчук Л. Концепція функціональних харчових продуктів. «Стан і перспективи харчової науки та промисловості» : тези доповідей Ⅳ Міжнародної науково-технічної конференції. 2017. С. 114–115. 23. Маслійчук О. Б. Удосконалення технології м’ясних посічених напівфабрикатів з використанням рослинної сировини : дис. канд. техн. наук : 05.18.16 / Національний університет харчових технологій. Київ. 2020. 231 с. 24. Молоканова Л. В., Оносова І. А. Використання бобових культур для розробки рецептури м’ясних січених напівфабрикатів. Науковий вісник ПУЕТ. Серія технічні науки. Полтава : ВЦ ПУЕТ, 2011. № 1 (46). С. 133–138. 25. Напівфабрикати м’ясні та мясорослинні посічені. Технічні умови. ДСТУ 4437:2005. 01.07.06. Київ : Держспоживстандарт, 2006. 24 с. 26. Новікова Н. В., Єфимова А. Л., Антонова Д. С. Розробка технології виробництва м’ясних напівфабрикатів із використанням рослинної сировини. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2023. № 1. С. 89–95. 27. Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини : монографія / Р. Ю. Павлюк та ін. Харків : Факт, 2017. 380 с. 28. Основи харчових технологій : навч. посібник / В. В. Погарська та ін. ; Харк. держ. ун-т харч. та торг. Ч. ІІ. Х., 2016. 151 с. 29. Ощипок І. М., Онишко Л. Й. Збагачення харчової сировини продуктів здорового харчування. Вісник Львівського торговельно економічного університету. Технічні науки. 2019. Вип. 22. С. 44-51. 30. Патрєва Л. С., Коваль О. А. Технологія виробництва продукції птахівництва : курс лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2018. 248 с. 31. Пасальський Б. К. Хімія харчових продуктів : навч. пос. К. : Київ. Держ. торг.-екон. ун-т, 2000. 196 с. 32. Пасічний В. М. Перспективні напрямки виробництва м’ясних та м’ясорослинних напівфабрикатів. М’ясна справа. 2008. № 1. С. 10-13. 33. Пересічний М. І., Кравченко М. Ф., Карпенко П. О. Технологія продукції громадського харчування з використанням біологічно активних добавок. Київ : КНТЕУ, 2003. 322 с. 34. Пересічний М., Федорова Д., Кандалей О. Функціональне харчування : теорія та практика. Вісник КНТЕУ. 2015. № 2. С. 96–104. 35. Пернеровська А. С., Желєва Т. С. Сучасні аспекти використання харчових волокон під час виробництва функціональних м’ясних продуктів. Харчові добавки. Харчування здорової та хворої людини : матеріали VII Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 30-31 травня 2016 р. Кривий Ріг : ДонНУЕТ ім. М. Туган-Барановського, 2016. С. 98–99. 36. Перцевий Ф. В. Промислові технології переробки м'яса, молока та риби. К. : Інкос, 2016. 340 с. 37. Пешук Л. В. Топчій О. А., Венглюк Ю. П. Використання нетрадиційної сировини в комбінованих м’ясних напівфабрикатах. Наукові праці НУХТ. 2007. Вип 2. С. 51. 38. Плахотін Я. В. Теоретичні основи технологій харчових виробництв : навчальний посібник К. : ЦНЛ, 2016. 640 с. 39. Продовольчі товари : лабораторний практикум : навч. посібник / Н. В. Притульська та ін. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2007. 505 с. 40. Промислові технології переробки м’яса, молока та риби : підручник / Ф. В. Перцевий та ін. К. : ІНКОС, 2014. 340 с. 41. Ракша-Слюсарева О., Круль В., Медведкова І. Якість м’ясних посічених напівфабрикатів функціонального призначення. Товари і ринки. 2012. № 1. С. 95-101. 42. Рудавська Г. Б. Тищенко Є. В., Притульська Н. В. Наукові підходи та практичні аспекти оптимізації асортименту продуктів спеціального призначення : монографія. Київ : КНТЕУ, 2002. 371 с. 43. Ряполова І. О., Татьянін І. О. Використання рослинних компонентів у технології виготовлення функціональних м’ясних виробів. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2024. (2). С. 187-194. 44. Сімахіна Г. О., Стеценко Н. О., Науменко Н. В. Біологічно активні речовини в харчових технологіях : підручник. Київ : НУХТ, 2016. 455 с. 45. Сирохман І. В., Завгородня В. М. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення : навч. посібник. Київ : Центр учбової літеравтури, 2009. 544 с. 46. Сирохман І. В., Лозов Т. В. Товарознавство м’яса і м’ясних товарів : підручник. 2-ге видав., переробл. і доп. К. : Центр учбової літератури, 2009 378 с. 47. Скоробогатий Я. П., Гузій А. В., Заверуха О. М. Харчова хімія : навчальний посібник. Львів : «Новий світ-2000», 2012. 514 с. 48. Стріха Л .О. Біохімія м’яса і м’ясних продуктів : курс лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2015. 84 с. 49. Стріха Л. О. Інноваційні технології переробки продукції тваринництва : курс лекцій/ Миколаїв : МНАУ, 2019. 82 с. 50. Технологія м’яса та м’ясних продуктів / [М. М. Клименко та ін.]; за ред. М. М. Клименка. К. : Вища освіта, 2006. 640 с. 51. Технологія м'яса та м'ясопродуктів з елементам НАССР : навчальний посібник / М. П. Головко та ін. Х. : Світ Книг, 2021. 438 с. 52. Технологія переробки продукції тваринництва / О. В. Богомолов та ін. Харків : Вид-во Навч.-метод. центру заочного навчання с.-г. вузів України, 2001. 241 с. 53. Технологія продуктів харчування функціонального призначення / М. І. Пересічний та ін. К. : КНТЕУ, 2008. 718 с. 54. Технологія харчових продуктів : підручник / В. А. Домарецький та ін.; за ред. д-ра техн. наук, проф. А. І. Українця. К. : НУХТ, 2003. 572 с. 55. Тимощук І. І. Загальна технологія переробки м'яса і м'ясопродуктів. Київ : Урожай, 1992. 159 с. 56. Ткачук К. Н., Халімовський М. О., Зацарний В. В. Основи охорони праці : підручник. [2-ге вид., допов. і перероб.]. К. : Основа, 2006. 444 с. 57. Товарознавство продуктів функціонального призначення : навч. посібник // А. А. Дубініна та ін. Х. : ХДУХТ, 2015. 189 с. 58. Удосконалення рецептурного складу посічених напівфабрикатів із м'яса птиці (нагетсів) / В. А. Большакова та ін. // «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі» : зб. наук. пр. Харків : ХДУХТ, 2018. Вип. 2 (28). С. 65-67. 59. Цехмістренко С. І., Цехмістренко О. С. Біохімія м’яса та м’ясопродуктів : навч. посібник. Біла Церква, 2014. 192 с. 60. Щербак К. О., Кармазов О. І., Желєва Т. С. Характеристика харчових волокон та вивчення їх поведінки у водних розчинах. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки». 2024. № 1. С. 20-26. 61. Янчева М. О., Пешук Л. В., Дроменко О. Б. Фізико-хімічні та біохімічні основи технології м'яса і м'ясопродуктів : навч. посіб. К. : ЦУП, 2009 304 с. |
Appears in Collections: | 204 - "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_BT_M_204-T-13m_Voroncov_D_A.pdf Restricted Access | 2.11 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.