Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62883
Назва: Research of the production process of dry pectin concentrates
Інші назви: Дослідження процесу виробництва сухих пектинових концентратів
Автори: Deinychenko, G.
Dmytrevskyi, D.
Chervonyi, V.
Horielkov, D.
Vasylenko, M.
Ключові слова: pectin concentrates;membrane module;biological fluids;dry substances;pectin-containing raw materials;ultrafiltration;пектинові концентрати;мембранний модуль;біологічні рідини;сухі речовини;пектиновмісна сировина;ультрафільтрація
Дата публікації: 2024
Видавництво: Харків: ДБТУ
Бібліографічний опис: Deinychenko G., Dmytrevskyi D., Chervonyi V., Horielkov D., Vasylenko M. Research of the production process of dry pectin concentrates. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). C. 135-146
Серія/номер: Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі;Вип. 2 (36)
Короткий огляд (реферат): The expediency of membrane processing of pectin extracts in the mode with vibration mixing is substantiated. The influence of temperature, pressure and duration of the process of membrane concentration and purification of pectin extracts on the characteristics of ultrafiltration membranes of the PAN type has been established. Rational parameters and regimes of the process of ultrafiltration concentration and purification of pectin extracts have been determined
Здійснено огляд сучасних методів проведення процесів мембранної обробки пектинових екстрактів. Розглянуто питання пошуку нових технічних рішень для процесу концентрування та очищення пектинового екстракту, визначено потрібні технічні параметри, розроблено та описано схеми технічних рішень процесу екстрагування. Проведено аналіз теоретичних та експериментальних досліджень ультрафільтраційного процесу пектинових екстрактів. За результатами проведених досліджень процесу концентрування пектинових концентратів із використанням режиму вібрації для розділення біологічних рідин установлено раціональні параметри, такі як температура, тривалість і тиск. Визначено якісні показники одержаних пектинових концентратів. Досліджено вплив ступеня попереднього розбавлення, числа циклів розчинення пектинових концентратів на продуктивність мембрани ПАН-100 в процесі його очищення діафільтрацією. Проаналізовано чинники, що впливають на рівень концентраційної поляризації на поверхні напівпроникних мембран типу ПАН у процесі ультрафільтраційного концентрування. Установлено раціональні технологічні параметри ультрафільтраційного концентрування пектинових екстрактів із використанням заходів для його інтенсифікації. Доведено, що застосування вібраційного перемішування з пульсуючими потоками пектинових екстрактів у міжмембранному каналі дозволяє інтенсифікувати процес ультрафільтраційного концентрування пектинових екстрактів порівняно з ультрафільтраційним концентруванням у тупиковому режимі в 1,5…1,6 разу. Визначено вплив ступеня та числа циклів розбавлення пектинових концентратів на продуктивність ультрафільтраційнних мембран ПАН-100 за очищення пектинових концентратів у процесі діафільтрації. Установлено фізико-хімічні показники якості кінцевого продукту – пектинового концентрату на основі пектинових екстрактів, що одержані за раціональних параметрів ультрафільтрації. Зазначено характерні несправності обладнання та способи їх усунення. Таким чином, розроблені процеси та обладнання для процесів мембранної обробки пектинових екстрактів можуть бути використані для одержання високоякісних пектинових концентратів та виробництва різноманітної кулінарної продукції на основі бурякового пектинового концентрату як на переробних, так і на спеціалізованих підприємствах харчової промисловості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62883
ISSN: 2312-3990Х (Print)
2519-2922 (Online)
Розташовується у зібраннях:Випуск 2 (36)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Prohres_tekhnika_tekhnolohiyi_2_24-135-146.pdf268.23 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.