Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62883
Title: Research of the production process of dry pectin concentrates
Other Titles: Дослідження процесу виробництва сухих пектинових концентратів
Authors: Deinychenko, G.
Dmytrevskyi, D.
Chervonyi, V.
Horielkov, D.
Vasylenko, M.
Keywords: pectin concentrates;membrane module;biological fluids;dry substances;pectin-containing raw materials;ultrafiltration;пектинові концентрати;мембранний модуль;біологічні рідини;сухі речовини;пектиновмісна сировина;ультрафільтрація
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Deinychenko G., Dmytrevskyi D., Chervonyi V., Horielkov D., Vasylenko M. Research of the production process of dry pectin concentrates. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). C. 135-146
Series/Report no.: Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі;Вип. 2 (36)
Abstract: The expediency of membrane processing of pectin extracts in the mode with vibration mixing is substantiated. The influence of temperature, pressure and duration of the process of membrane concentration and purification of pectin extracts on the characteristics of ultrafiltration membranes of the PAN type has been established. Rational parameters and regimes of the process of ultrafiltration concentration and purification of pectin extracts have been determined
Здійснено огляд сучасних методів проведення процесів мембранної обробки пектинових екстрактів. Розглянуто питання пошуку нових технічних рішень для процесу концентрування та очищення пектинового екстракту, визначено потрібні технічні параметри, розроблено та описано схеми технічних рішень процесу екстрагування. Проведено аналіз теоретичних та експериментальних досліджень ультрафільтраційного процесу пектинових екстрактів. За результатами проведених досліджень процесу концентрування пектинових концентратів із використанням режиму вібрації для розділення біологічних рідин установлено раціональні параметри, такі як температура, тривалість і тиск. Визначено якісні показники одержаних пектинових концентратів. Досліджено вплив ступеня попереднього розбавлення, числа циклів розчинення пектинових концентратів на продуктивність мембрани ПАН-100 в процесі його очищення діафільтрацією. Проаналізовано чинники, що впливають на рівень концентраційної поляризації на поверхні напівпроникних мембран типу ПАН у процесі ультрафільтраційного концентрування. Установлено раціональні технологічні параметри ультрафільтраційного концентрування пектинових екстрактів із використанням заходів для його інтенсифікації. Доведено, що застосування вібраційного перемішування з пульсуючими потоками пектинових екстрактів у міжмембранному каналі дозволяє інтенсифікувати процес ультрафільтраційного концентрування пектинових екстрактів порівняно з ультрафільтраційним концентруванням у тупиковому режимі в 1,5…1,6 разу. Визначено вплив ступеня та числа циклів розбавлення пектинових концентратів на продуктивність ультрафільтраційнних мембран ПАН-100 за очищення пектинових концентратів у процесі діафільтрації. Установлено фізико-хімічні показники якості кінцевого продукту – пектинового концентрату на основі пектинових екстрактів, що одержані за раціональних параметрів ультрафільтрації. Зазначено характерні несправності обладнання та способи їх усунення. Таким чином, розроблені процеси та обладнання для процесів мембранної обробки пектинових екстрактів можуть бути використані для одержання високоякісних пектинових концентратів та виробництва різноманітної кулінарної продукції на основі бурякового пектинового концентрату як на переробних, так і на спеціалізованих підприємствах харчової промисловості.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62883
ISSN: 2312-3990Х (Print)
2519-2922 (Online)
Appears in Collections:Випуск 2 (36)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Prohres_tekhnika_tekhnolohiyi_2_24-135-146.pdf268.23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.