Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3333
Назва: Порівняльна оцінка санітарно-бактеріологічних показників коров'ячого і козиного молока
Інші назви: Comparative assessment of sanitary bacteriological indicators of cow's and goat milk
Автори: Рижкова, Т. М.
Гончарова, І. І.
Гейда, І. М.
Ключові слова: санітарно–бактеріологічні показники молока;козине молоко;коров’яче молоко;соматичні клітини;коліформи;кишкова паличка Escherichia coli;sanitary-bacteriological indicators of milk;goat milk;cow milk;somatic cells;coliforms;Escherichia coli
Дата публікації: 20-тра-2020
Видавництво: Харківська державна зооветеринарна академія
Бібліографічний опис: Рижкова Т. М., Гончарова І. І., Гейда І. М. Порівняльна оцінка санітарно-бактеріологічних показників коров’ячого і козиного молока. Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування. 2020. № 5. С. 151-157. https://doi.org/10.31890/vttp.2020.05.27
Серія/номер: № 5;
Короткий огляд (реферат): Метою статті є викладення результатів досліджень з визначення порівняльної оцінки санітарно-бактеріологічних показників коров'ячого і козиного молока. Встановлена більш висока економічна ефективність методу визначення мікробіологічної чистоти молока і молочних продуктів за допомогою пластин «Петрі-фільм» в порівнянні з використанням чашок Петрі. Встановлено, що козине молоко містить меншу кількість сторонньої (МАФАМ, коліформи і кишкової палички Escherichia coli) мікрофлори, а також кількість соматичних клітин, що свідчить про його більш високу харчову безпеку в порівнянні з коров'ячим молоком. Тому воно визнано придатним для промислової переробки на питне молоко та ферментовані молочні продукти.
The aim of the article is to present the results of researches about comparative assessment's definition of the sanitary and bacteriological indicators of cow and goat milk. To determine the bacterial contamination of goat's milk, was used the classic method, which is also an arbitration, cup method and a modern method with by means of using of “Petri-film” plates. To obtain more accurate results by means of applying the last method, we have improved the formula for calculating the number of microorganisms in the analyzed sample. The higher economic efficiency of the method of determining the ячеmicrobiological purity of milk and dairy products is established by means of using plates "Petri-film”, compared with the using of Petri plates. The number of microorganisms determined by the two methods did not differ significantly - the correlation coefficient for mesophilic aerobic and facultatively anaerobic microorganisms (MAFAnM) is 0.89, and for coli - 0.88. The discrepancies between the indicators were within the confidence interval at a confidence level of P ≥ 95%. Goat milk is less contaminated (contaminated) by extraneous microbiota than cow milk, which is due to different diet, way of keeping goats, milking characteristics and the actual biology of animals, or a higher content of bactericidal substances in goat milk compared with cow's milk. The number of somatic cells in the samples of cow and goat milk was determined with folowiing the rules of milking culture. According to this doctrine, the obligatory technological operation during milking is the removal of the first portions of milk with a high probability of contamination of the udder with somatic cells and extraneous microflora, which affects the change in the physiochemical milk's composition. It was found that goat milk contains a smaller amount of extraneous (MAFAnM, coliforms and Escherichia coli) microflora, as well as the number of somatic cells, which indicates its higher food safety compared with cow's milk. Therefore, it is recognized as suitable for industrial processing as drinking milk and fermented dairy products.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3333
Розташовується у зібраннях:№5

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.27.pdf494.66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.