Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/28776
Title: | Удосконалення технології хліба житньо-пшеничного з додаванням дієтичної добавки «Солевіт Mg» для раціонів харчування населення з підвищеним артеріальним тиском |
Other Titles: | The study of the effects of supplement «Solevit Mg» on the properties of rye-wheat bread with a view to providing nutritional benefits to induvidials with high blood pressure |
Authors: | Солнцева, Світлана Дмитрівна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Євлаш, В. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра хімії, біохімії, мікробіології та гігієни харчування |
Keywords: | хлібобулочні вироби;хліб житньо-пшеничний;дієтична добавка;харчова сіль;салікорнія;артеріальний тиск;раціон харчування |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Солнцева С. Д. Удосконалення технології хліба житньо-пшеничного з додаванням дієтичної добавки «Солевіт Mg» для раціонів харчування населення з підвищеним артеріальним тиском: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. В. В. Євлаш; Харків, ДБТУ. 2022. 85 с. |
Abstract: | Нарощування виробництва харчових продуктів дедалі глибшої переробки, швидка урбанізація та зміна способу життя змінюють тенденції у сфері харчування. Доступність і цінова прийнятність товарів, які пройшли глибоку технологічну переробку, підвищуються. У всьому світі населення споживає все більше висококалорійної їжі зі значним вмістом насичених жирів, трансжирів, цукрів та солі. Сіль є основним джерелом натрію, при цьому встановлений зв'язок між підвищеним споживанням натрію та гіпертонією, а також збільшенням ризику серцево-судинних захворювань та інсульту. Згідно даних ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) 1,28 мільярда дорослих людей у віці 30-79 років у всьому світі мають підвищений артеріальний тиск, більшість яких (дві третини) живуть у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Гіпертонія є основною причиною передчасної смерті в усьому світі. [1]. У 2013 р. Всесвітня асамблея охорони здоров'я узгодила дев'ять глобальних цілей у галузі профілактики найпоширеніших неінфекційних хвороб та боротьби з ними, які, зокрема, передбачають припинення поширення діабету та ожиріння, а також скорочення споживання солі на 30% до 2025 року. Хліб є основною складовою щоденного харчування різних верств населення України. Але за хімічним складом він містить недостатню кількість необхідних харчових інгредієнтів, зокрема не збалансований за вмістом харчових волокон, вітамінів і мінеральних речовин, та містить занадто високий вміст кухонної солі. Тому перспективним напрямом є виробництво хліба лікувально-профілактичного призначення, шляхом включення до рецептури дієтичних добавок, що містять харчові волокна, мінеральні речовини, вітаміни та надають нові смакові властивості. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28776 |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
181z-21m-05_2022_Solntseva.pdf Restricted Access | 1.57 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.