Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/28776
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Євлаш, В. В. | - |
dc.contributor.author | Солнцева, Світлана Дмитрівна | - |
dc.date.accessioned | 2023-03-31T17:42:28Z | - |
dc.date.available | 2023-03-31T17:42:28Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | Солнцева С. Д. Удосконалення технології хліба житньо-пшеничного з додаванням дієтичної добавки «Солевіт Mg» для раціонів харчування населення з підвищеним артеріальним тиском: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. В. В. Євлаш; Харків, ДБТУ. 2022. 85 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/28776 | - |
dc.description.abstract | Нарощування виробництва харчових продуктів дедалі глибшої переробки, швидка урбанізація та зміна способу життя змінюють тенденції у сфері харчування. Доступність і цінова прийнятність товарів, які пройшли глибоку технологічну переробку, підвищуються. У всьому світі населення споживає все більше висококалорійної їжі зі значним вмістом насичених жирів, трансжирів, цукрів та солі. Сіль є основним джерелом натрію, при цьому встановлений зв'язок між підвищеним споживанням натрію та гіпертонією, а також збільшенням ризику серцево-судинних захворювань та інсульту. Згідно даних ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) 1,28 мільярда дорослих людей у віці 30-79 років у всьому світі мають підвищений артеріальний тиск, більшість яких (дві третини) живуть у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Гіпертонія є основною причиною передчасної смерті в усьому світі. [1]. У 2013 р. Всесвітня асамблея охорони здоров'я узгодила дев'ять глобальних цілей у галузі профілактики найпоширеніших неінфекційних хвороб та боротьби з ними, які, зокрема, передбачають припинення поширення діабету та ожиріння, а також скорочення споживання солі на 30% до 2025 року. Хліб є основною складовою щоденного харчування різних верств населення України. Але за хімічним складом він містить недостатню кількість необхідних харчових інгредієнтів, зокрема не збалансований за вмістом харчових волокон, вітамінів і мінеральних речовин, та містить занадто високий вміст кухонної солі. Тому перспективним напрямом є виробництво хліба лікувально-профілактичного призначення, шляхом включення до рецептури дієтичних добавок, що містять харчові волокна, мінеральні речовини, вітаміни та надають нові смакові властивості. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків: ДБТУ | uk_UA |
dc.subject | хлібобулочні вироби | uk_UA |
dc.subject | хліб житньо-пшеничний | uk_UA |
dc.subject | дієтична добавка | uk_UA |
dc.subject | харчова сіль | uk_UA |
dc.subject | салікорнія | uk_UA |
dc.subject | артеріальний тиск | uk_UA |
dc.subject | раціон харчування | uk_UA |
dc.title | Удосконалення технології хліба житньо-пшеничного з додаванням дієтичної добавки «Солевіт Mg» для раціонів харчування населення з підвищеним артеріальним тиском | uk_UA |
dc.title.alternative | The study of the effects of supplement «Solevit Mg» on the properties of rye-wheat bread with a view to providing nutritional benefits to induvidials with high blood pressure | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
dc.contributor.affiliation | Державний біотехнологічний університет, Кафедра хімії, біохімії, мікробіології та гігієни харчування | - |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
181z-21m-05_2022_Solntseva.pdf Restricted Access | 1.57 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.