Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/2443
Название: | Формування низькомолекулярних антиоксидантів пасльонових плодів залежно від гідротермічних умов |
Другие названия: | Formation of non-enzymatic antioxidants in solanaceae fruits under hydrothermal conditions |
Авторы: | Прісс, Олеся Петрівна |
Ключевые слова: | томати;каротиноїди;температура;опади;аскорбінова кислота;фенольні речовини;цукри;перець;томаты;перец;температура;осадки;аскорбиновая кислота;фенольные вещества;каротиноиды;сахара;tomatoes;peppers;temperature;rainfall;ascorbic acid;phenols;carotenoids;sugars |
Дата публикации: | 2014 |
Издательство: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Библиографическое описание: | Прісс О. П. Формування низькомолекулярних антиоксидантів пасльонових плодів залежно від гідротермічних умов. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 2(20). C. 347-357. |
Краткий осмотр (реферат): | Досліджено вплив температури та опадів на формування комплексу
низькомолекулярних антиоксидантів плодів перцю гібрида Нікіта та томата
сорту Новачок. Установлено, що визначальний вплив на формування
комплексу антиоксидантів має сума активних температур періоду
формування та дозрівання плодів, де коефіцієнт кореляції залежно від
показника становить від –0,57 до 0,75. The influence of hydrothermal conditions on the formation of ascorbic acid, phenolic substances, carotenoids in fruits of sweet bell pepper cultivar Nikita and tomato cultivar Novachok was investigated. Relationships are set on the basis of the connection between the pair correlation analysis of abiotic factors change and concentrations of bioactive compounds. It is shown that non-enzymatic antioxidants in solanaceae fruits significantly influenced by the sum of temperatures in the period of forming and ripening of fruits, whereas the coefficient of correlation makes up from –0,57 to 0,75 depending on the characteristic. There is a strong direct correlation (r=0,61) between the ascorbic acid pool and rainfall. Rainfall also has strong (r=–0,81) influence on the formation of carotenoids in fruits of pepper, but does not affect the concentration of polyphenolic compounds. The concentrations of each compound under consideration are in close correlation with each other that indicates the similarity of favorable conditions for the formation of a maximum fund of non-enzymatic antioxidant. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2443 |
Располагается в коллекциях: | Випуск 2 (20) |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Pt_2014_2_38.pdf | 582.63 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.