Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1730
Назва: | Аналіз біологічної цінності раціонів одноразового споживання другого покоління |
Інші назви: | Analysis of biological value of expendable diets of the second generation |
Автори: | Черевко, Олександр Іванович Крутовий, Жорж Андрійович Запаренко, Ганна Володимирівна Борисова, Аліна Олексіївна |
Ключові слова: | нетрадиційні борошняні вироби;узагальнена біологічна цінність білка;показник наближення до стандартного білка;нетрадиционные мучные изделия;обобщённая биологическая ценность белка;показатель приближения к стандартному белку;expendable diets;protein;biological value;essential amino acids |
Дата публікації: | 2016 |
Видавництво: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Бібліографічний опис: | Черевко О. І., Крутовий Ж. А., Запаренко Г. В., Борисова А. О. Аналіз біологічної цінності раціонів одноразового споживання другого покоління. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 2(24). C. 277-288. |
Короткий огляд (реферат): | Проаналізовано біологічну цінність білка в раціонах одноразового споживання
другого покоління з використанням скорів восьми найголовніших незамінних
амінокислот та показника наближення білка в раціоні до ідеального. Вибрано
найкращі раціони для участі в оптимізації добових раціонів. The presented study analyzes biological value of protein in multi-purpose expendable diets of the second generation (for breakfasts and lunches, dinners and suppers) with automatically calculated scores of eight essential amino acids (valine, leucine, isoleucine, lysine, threonine, tryptophan, methionine, phenylalanine), and an indicator of the generalized biological value or (which is the same) an indicator of protein approximation the «ideal». The performed research revealed that scores of essential amino acids in the diets under study exceeded 50%. The number of diets with the scores of amino acids is lower than the indicated level equals less than 3%. It is determined that most of the created expendable diets of the second generation are characterized by a high level of the generalized biological value. Four diets, included to various subgroups (for breakfasts, lunches, dinners and suppers) are characterized by the highest generalized biological value. The index of protein approximation to the ideal in them equals 90,39…100%. Only three expedient diets for other breakfasts have the parameters of protein approximation close to the ideal, and equal 58,18%, 62,0 and 68,8% respectively. We can explain the obtained results by rather low scores of such essential amino acids as methionine, threonine and lysine. We performed one of the stages of projecting daily diets as the components of healthy and dietary nutrition systems – the totality of the expendable diets of the second generation was «filtered». About 75% of the best diets in terms of the generalized biological value are chosen. The index of protein approximation to the ideal in them is 85% and more. The choice is made with the purpose of further application of expendable diets to healthy and dietary nutrition systems. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1730 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 2 (24) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
22 (277-288).pdf | 281.69 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.