Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/14388
Title: | Особливості біології розвитку сочевиці |
Other Titles: | Особенности биологии развития чечевицы Peculiarities of biology of lentil development |
Authors: | Січкар, В.І. Орехівський, В.Д. Кривенко, А.І. Маматов, М.О. Соломонов, Р.В. |
Keywords: | сочевиця;світло;ґрунт;тепло;заморозки;температура;волога;чечевица;свет;почва;влага;lentil;light;soil;heat;freezing;temperature;moisture |
Issue Date: | 19-Apr-2018 |
Publisher: | Харків : ХНАУ |
Citation: | Січкар В.І., Орехівський В.Д., Кривенко А.І., Маматов М.О., Соломонов Р.В. Особливості біології розвитку сочевиці. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2018. № 1. С.190-203. |
Abstract: | Січкар В.І., Орехівський В.Д., Кривенко А.І.,
Маматов М.О., Соломонов Р.В. Особливості біології розвитку сочевиці.
У статті розглянуто біологічні особливості росту та розвитку сочевиці.
Світлова стадія розвитку сочевиці тривала і для нормального цвітіння та
запліднення вона вимагає тривалого денного освітлення. Всі відомі на цей час
форми і сорти сочевиці є типовими довгоденними рослинами. У перші фази
онтогенезу (проростання насіння, сходи) сочевиця до тепла не пред'являє істотних
вимог, але все-таки є більш теплолюбною культурою, ніж горох. Сочевиця може
проростати при температурі 3-4 °С. При температурі 12-15 °С проростає на шостий
– сьомий день, при 9-11 °С – на восьмий – дев᾿ятий день, при 7-8 °С – на 10-12 і 5-6
°С на 13-15 день. Заморозки до -5-6 °С сочевиця переносить легко, а при невисокій
відносній вологості повітря переносить короткострокові заморозки до -8-10 °С.
Сочевиця вимоглива до вологи в перший період її росту. Для набухання насіння
потрібно більше води, ніж для насіння злаків. Найбільш високі врожаї дає на
суглинних і піщаних ґрунтах. А.И. Кривенко, Н.А. Маматов, Р.В. Соломонов. Особенности биологии развития чечевицы. В статье рассматриваются биологические особенности роста и развития чечевицы. Световая стадия развития чечевицы длинная и для нормального цветения и оплодотворения она требует длительного дневного освещения. Все известные в настоящее время формы и сорта чечевицы являются типичными длиннодневными растениями. В первые фазы онтогенеза (прорастание семян, всходы) чечевица к теплу не предъявляет существенных требований, но всѐ-таки является более теплолюбивой культурой, чем горох. Чечевица может прорастать при температуре +3-4°С. При температуре +12-15°С прорастала на шестой-седьмой день, при 9-11°С на восьмой-девятый день, при 7-8°С на 10-12 и 5-6°С на 13-15 день. Заморозки до -5-6°С всходы чечевицы переносят легко, а при невысокой относительной влажности воздуха переносят краткосрочные заморозки до -8-10°С. Чечевица требовательна к влаге в первый период ее роста. Для набухания ее семян требуется больше воды, чем для семян злаков. Наиболее высокие урожаи дает на суглинистых и песчаных почвах. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14388 |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vkhnau_roslyn_2018_1_21.pdf | 532.54 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.