Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/14388
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Січкар, В.І. | - |
dc.contributor.author | Орехівський, В.Д. | - |
dc.contributor.author | Кривенко, А.І. | - |
dc.contributor.author | Маматов, М.О. | - |
dc.contributor.author | Соломонов, Р.В. | - |
dc.date.accessioned | 2022-11-18T16:06:24Z | - |
dc.date.available | 2022-11-18T16:06:24Z | - |
dc.date.issued | 2018-04-19 | - |
dc.identifier.citation | Січкар В.І., Орехівський В.Д., Кривенко А.І., Маматов М.О., Соломонов Р.В. Особливості біології розвитку сочевиці. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання. 2018. № 1. С.190-203. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/14388 | - |
dc.description.abstract | Січкар В.І., Орехівський В.Д., Кривенко А.І., Маматов М.О., Соломонов Р.В. Особливості біології розвитку сочевиці. У статті розглянуто біологічні особливості росту та розвитку сочевиці. Світлова стадія розвитку сочевиці тривала і для нормального цвітіння та запліднення вона вимагає тривалого денного освітлення. Всі відомі на цей час форми і сорти сочевиці є типовими довгоденними рослинами. У перші фази онтогенезу (проростання насіння, сходи) сочевиця до тепла не пред'являє істотних вимог, але все-таки є більш теплолюбною культурою, ніж горох. Сочевиця може проростати при температурі 3-4 °С. При температурі 12-15 °С проростає на шостий – сьомий день, при 9-11 °С – на восьмий – дев᾿ятий день, при 7-8 °С – на 10-12 і 5-6 °С на 13-15 день. Заморозки до -5-6 °С сочевиця переносить легко, а при невисокій відносній вологості повітря переносить короткострокові заморозки до -8-10 °С. Сочевиця вимоглива до вологи в перший період її росту. Для набухання насіння потрібно більше води, ніж для насіння злаків. Найбільш високі врожаї дає на суглинних і піщаних ґрунтах. | uk_UA |
dc.description.abstract | А.И. Кривенко, Н.А. Маматов, Р.В. Соломонов. Особенности биологии развития чечевицы. В статье рассматриваются биологические особенности роста и развития чечевицы. Световая стадия развития чечевицы длинная и для нормального цветения и оплодотворения она требует длительного дневного освещения. Все известные в настоящее время формы и сорта чечевицы являются типичными длиннодневными растениями. В первые фазы онтогенеза (прорастание семян, всходы) чечевица к теплу не предъявляет существенных требований, но всѐ-таки является более теплолюбивой культурой, чем горох. Чечевица может прорастать при температуре +3-4°С. При температуре +12-15°С прорастала на шестой-седьмой день, при 9-11°С на восьмой-девятый день, при 7-8°С на 10-12 и 5-6°С на 13-15 день. Заморозки до -5-6°С всходы чечевицы переносят легко, а при невысокой относительной влажности воздуха переносят краткосрочные заморозки до -8-10°С. Чечевица требовательна к влаге в первый период ее роста. Для набухания ее семян требуется больше воды, чем для семян злаков. Наиболее высокие урожаи дает на суглинистых и песчаных почвах. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків : ХНАУ | uk_UA |
dc.subject | сочевиця | uk_UA |
dc.subject | світло | uk_UA |
dc.subject | ґрунт | uk_UA |
dc.subject | тепло | uk_UA |
dc.subject | заморозки | uk_UA |
dc.subject | температура | uk_UA |
dc.subject | волога | uk_UA |
dc.subject | чечевица | uk_UA |
dc.subject | свет | uk_UA |
dc.subject | почва | uk_UA |
dc.subject | влага | uk_UA |
dc.subject | lentil | uk_UA |
dc.subject | light | uk_UA |
dc.subject | soil | uk_UA |
dc.subject | heat | uk_UA |
dc.subject | freezing | uk_UA |
dc.subject | temperature | uk_UA |
dc.subject | moisture | uk_UA |
dc.title | Особливості біології розвитку сочевиці | uk_UA |
dc.title.alternative | Особенности биологии развития чечевицы | uk_UA |
dc.title.alternative | Peculiarities of biology of lentil development | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
dc.type | Book | uk_UA |
dc.type | Book chapter | uk_UA |
dc.type | Dataset | uk_UA |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво і зберігання" №1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vkhnau_roslyn_2018_1_21.pdf | 532.54 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.