Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/989
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЄвлаш, Вікторія Владленівна-
dc.contributor.authorФотченко, Костянтин В’ячеславович-
dc.contributor.authorСтаростенко, Богдана Олександрівна-
dc.contributor.authorСерік, Максим Леонідович-
dc.contributor.authorНікітін, Сергій Васильович-
dc.date.accessioned2022-06-14T04:31:06Z-
dc.date.available2022-06-14T04:31:06Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationЄвлаш В. В., Фотченко К. В., Старостенко Б. О., Серік М. Л., Нікітін С. В. Дослідження фізико-хімічних показників екструдованого ядра соняшникового насіння. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 333-346.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/989-
dc.description.abstractДосліджено фізико-хімічні показники екструдованого ядра соняшникового насіння, зокрема його органолептичні показники, хімічний та жирнокислотний склад. Визначено залежність фізико-хімічних показників екструдованого ядра соняшникового насіння від умов та технології його виробництва. Установлено, що розроблене екструдоване ядро соняшниковог о насіння характеризується високим вмістом білка, жиру, а також пальмітинової, стеаринової, лінолевої та олеїнової жирних кислот. Доведено перспективність використання розробленого екструдованого ядра у харчових технологіях.uk_UA
dc.description.abstractThis paper substantiates the prospects and expediency of using extruded sunflower seeds kernel in food technologies. In the course of the analytical study the dynamics of processing sunflower seeds was analyzed. The results of the research showed a tendency to accumulation of the products of sunflower seeds processing, including concentrate of sunflower seeds kernel. Special attention is paid to such technological parameter as the temperature of pressing, extrusion and extraction of sunflower seeds. As a result, it was determined that the samples of concentrate were made at a temperature not higher than 40…45 °С. Such temperature of pressing, extrusion and extraction of sunflower seeds allows obtaining samples with a high content of micronutrients and proteins, as well as maintaining high functional and technological properties of products after processing. The main aim of the work was to study the physicochemical parameters of the extruded sunflower seeds kernel, in particular, organoleptic characteristics, chemical and fatty acid composition and the degree of fats oxidation. Obtained data show that developed extruded sunflower seeds kernel is characterized by a high organoleptic characteristics, high content of protein, fat, as well as palmitic, stearic, linoleic and oleic fatty acids. It was also found that the developed concentrates are characterized by high content of chlorogenic acid, which is a very strong antioxidant. Thus, it was proved that the developed concentrates are characterized by high nutritional and biological value. We offer to use the developed extruded sunflower seeds kernel in the systems based on low-value, low protein materials for enhaning its nutritional and biological value.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectекструдоване ядро соняшникового насінняuk_UA
dc.subjectхімічний складuk_UA
dc.subjectхлорогенова кислотаuk_UA
dc.subjectжирнокислотний складuk_UA
dc.subjectэкструдированное ядро семян подсолнечникаuk_UA
dc.subjectхимический составuk_UA
dc.subjectхлорогеновая кислотаuk_UA
dc.subjectжирнокислотный составuk_UA
dc.subjectextruded sunflower seeds kerneluk_UA
dc.subjectchemical compositionuk_UA
dc.subjectchlorogenic aciduk_UA
dc.subjectfatty acid compositionuk_UA
dc.titleДослідження фізико-хімічних показників екструдованого ядра соняшникового насінняuk_UA
dc.title.alternativeResearch of physical and chemical parameters of extruded sunflower seeds kernel-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (25)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_1_30.pdf472.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.