Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/985
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВіннікова, Людмила Григорівна-
dc.contributor.authorЦигура, Вікторія Вікторівна-
dc.date.accessioned2022-06-14T03:56:07Z-
dc.date.available2022-06-14T03:56:07Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationВіннікова Л. Г., Цигура В. В. Вплив спрямованих раціонів годівлі на регулювання якісних показників свинини. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 296-302.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/985-
dc.description.abstractЯкість свинини значною мірою залежить від вмісту в раціонах повноцінних білків, вітамінів, мікроелементів та ін. Одним із способів отримання свинини високої якості є прижиттєва оптимізація хімічного складу м’яса тварин шляхом корекції раціонів. Досліджено якість туш свиней, фізико-хімічні показники якості м’яса за умови використання спрямованих раціонів годівлі для покращення технологічних показників м'яса. Використання в раціонах безалкалоїдного жовтого люпину (Lupinus luteus) та α-токоферолу дозволяє покращити інтенсивність забарвлення, підвищити вологозв'язуючу та вологоутримуючу здатності.uk_UA
dc.description.abstractPork is one of the first raw material for meat products production, which also include sausage, canned pork, smoked meat products, intermediate products. It is an important component in meat products, it provides their output, structure and organoleptic qualities. Quality of pork to very much extant depends on rations having complete proteins of high quality, vitamins, microelements etc. One of the ways to gain pork of high quality is vital optimization of animal meat by rations correction. Quality of pig carcasses, physics and chemical meat composition under the conditions of directed feeding rations to provide improvement of technological parameters of meat has been studied. Usage of Sweet lupine (Lupinus luteus), Vitamin E, allows to provide pork with increased level of water binding and moisture retaining coulor. The important meat quality is moisture retaining quality of meat, which is estimated by the quantity of moisture retained in meat. The more moisture is present in meat the better technological quality it has. Moister retained in meat levels are better in meat of the groups researched comparing with the observational group, it can be explained by the specific of autolytic processes. pH of meat in researched groups corresponds with normal autolytic process NOR, observational group has low level of pH (PSE meat), which is characterized by pale colour and soft and mealy texture, with juice exudation because of low moisture retaining qualities.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectвологоутримуюча здатністьuk_UA
dc.subjectα-токоферолuk_UA
dc.subjectрНuk_UA
dc.subjectінтенсивність забарвленняuk_UA
dc.subjectбезалкалоїдний жовтий люпинuk_UA
dc.subjectвлагоудерживающая способностьuk_UA
dc.subjectинтенсивность окраскиuk_UA
dc.subjectбезалкалоидный желтый люпинuk_UA
dc.subjectmoisture retaining qualitiesuk_UA
dc.subjectSweet lupineuk_UA
dc.subjectVitamin Euk_UA
dc.titleВплив спрямованих раціонів годівлі на регулювання якісних показників свининиuk_UA
dc.title.alternativeInfluence of directed feeding rations on regulation of qualitative indices of pork-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (25)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_1_26.pdf336.05 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.