Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9298
Назва: | Лектиновая активность и экспрессия генов лектина проростков пшеницы при инфицировании грибными патогенами и действии салициловой кислоты |
Інші назви: | Lectin activity and expression of lectin genes of wheat seedlings at the infection of fungi pathogens and action of salicylic acid Лектинова активність та експресія генів лектинупроростків пшениці при інфікуванні грибними патогенами та дії саліцилової кислоти |
Автори: | Молодченкова, О. О. Адамовская, В. Г. Досенко, В. Е. ТИхонов, П. С. |
Ключові слова: | Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., лектиновая активность, лектины, экспрессия генов;Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., lectin activity, lectins, expression of genes;Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., лектинова активність, лектини, експресія генів |
Дата публікації: | 2012 |
Видавництво: | Харків: ХНАУ ім. В. В. Докучаєва |
Бібліографічний опис: | Молодченкова О. О., Адамовская В. Г., Досенко В. Е., Тихонов П. С. Лектиновая активность и экспрессия генов лектина проростков пшеницы при инфицировании грибными патогенами и действии салициловой кислоты. 2012. № 2 (26). С. 54 - 60 |
Серія/номер: | Біологія;№ 2 (26) |
Короткий огляд (реферат): | Установлены различия уровня лектиновой активности и содержания мРНК лектинов у растений разных по устойчивости к патогенам сортов пшеницы при инфицировании Fusarium graminearum, Alternaria spp. и действии салициловой кислоты. Cделан вывод, что увеличение лектиновой активности и уровня экспрессии генов лектинов является одной из защитных реакций растительного организма пшеницы на действие грибных патогенов и салициловой кислоты, которая имеет свои особенности в зависимости от устойчивости сорта и воздействующего фактора. Changes of the level of lectins’ activity and mRNA for wheat varieties which differ in resistance to pathogens at the infecting of Fusarium graminearum, Alternaria spp. and at the action of salicylic acid are established. It was conclused, that increase of lectins’ activity and level of expression of lectins’ genes is one of wheat plants defense reaction on the action of fungi pathogens and salicylic acid which has the peculiar features depending of varieties’ resistance and impact factor. Встановлені відмінності рівня лектинової активності та вмісту мРНК лектинів у різних за стійкістю до патогенів сортів пшениці при інфікуванні Fusarium graminearum, Alternaria spp. і дії саліцилової кислоти. Зроблено висновок, що збільшення лектинової активності та рівня експресії генів лектину є однією із захисних реакцій рослинного організму пшениці на дію грибних патогенів і саліцилової кислоти, яка має свої особливості залежно від стійкості сорту і чинника впливу. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9298 |
Розташовується у зібраннях: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія "Біологія" 2012, № 2 (26) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
vestnik_hnau_2012_02_054-060_Molodchenkova_et_al.pdf | 493.5 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.