Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9298
Title: Лектиновая активность и экспрессия генов лектина проростков пшеницы при инфицировании грибными патогенами и действии салициловой кислоты
Other Titles: Lectin activity and expression of lectin genes of wheat seedlings at the infection of fungi pathogens and action of salicylic acid
Лектинова активність та експресія генів лектинупроростків пшениці при інфікуванні грибними патогенами та дії саліцилової кислоти
Authors: Молодченкова, О. О.
Адамовская, В. Г.
Досенко, В. Е.
ТИхонов, П. С.
Keywords: Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., лектиновая активность, лектины, экспрессия генов;Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., lectin activity, lectins, expression of genes;Triticum aestivum L., Fusarium graminearum, Alternaria spp., лектинова активність, лектини, експресія генів
Issue Date: 2012
Publisher: Харків: ХНАУ ім. В. В. Докучаєва
Citation: Молодченкова О. О., Адамовская В. Г., Досенко В. Е., Тихонов П. С. Лектиновая активность и экспрессия генов лектина проростков пшеницы при инфицировании грибными патогенами и действии салициловой кислоты. 2012. № 2 (26). С. 54 - 60
Series/Report no.: Біологія;№ 2 (26)
Abstract: Установлены различия уровня лектиновой активности и содержания мРНК лектинов у растений разных по устойчивости к патогенам сортов пшеницы при инфицировании Fusarium graminearum, Alternaria spp. и действии салициловой кислоты. Cделан вывод, что увеличение лектиновой активности и уровня экспрессии генов лектинов является одной из защитных реакций растительного организма пшеницы на действие грибных патогенов и салициловой кислоты, которая имеет свои особенности в зависимости от устойчивости сорта и воздействующего фактора.
Changes of the level of lectins’ activity and mRNA for wheat varieties which differ in resistance to pathogens at the infecting of Fusarium graminearum, Alternaria spp. and at the action of salicylic acid are established. It was conclused, that increase of lectins’ activity and level of expression of lectins’ genes is one of wheat plants defense reaction on the action of fungi pathogens and salicylic acid which has the peculiar features depending of varieties’ resistance and impact factor.
Встановлені відмінності рівня лектинової активності та вмісту мРНК лектинів у різних за стійкістю до патогенів сортів пшениці при інфікуванні Fusarium graminearum, Alternaria spp. і дії саліцилової кислоти. Зроблено висновок, що збільшення лектинової активності та рівня експресії генів лектину є однією із захисних реакцій рослинного організму пшениці на дію грибних патогенів і саліцилової кислоти, яка має свої особливості залежно від стійкості сорту і чинника впливу.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9298
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія "Біологія" 2012, № 2 (26)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vestnik_hnau_2012_02_054-060_Molodchenkova_et_al.pdf493.5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.