Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/909
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЯкушенко, Євген Миколайович-
dc.contributor.authorСтоян, Євген Юрійович-
dc.date.accessioned2022-06-10T13:17:01Z-
dc.date.available2022-06-10T13:17:01Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationЯкушенко Є. М., Стоян Є. Ю. Вплив потоку повітря на температуру рослинної сировини під час сушіння в масообмінному модулі. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 195-203.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/909-
dc.description.abstractРозглянуто вплив параметрів потоку повітря на температуру рослинної сировини під час сушіння за конвективного підведення теплоти до масообмінного модуля. За результатами проведених експериментів виконано аналіз комплексу «температура – час дії температури», показано наявність кореляції між середньоінтегральною температурою і температурою. Кореляції між швидкістю потоку повітря і середньоінтегральною температурою не виявлено.uk_UA
dc.description.abstractThe vegetable raw material drying process is carried out in mass exchanged modules where the mass exchanged surface is smaller than the evaporation surface and it is made of vapor tight material. Reducing of external mass exchanged surface creates the conditions under which the rate of moisture evaporation in the product exceeds the rate of vapor removal from capacity, it causes sharp intensification of the drying process and the porous structure formation. One of the main indices of the quality of the dried product is the conservation of biologically active substances. The value of the loss of these substances is determined by chemical reactions which occur in the product during drying. The rate of these reactions increases with increasing of material temperature. Under convective drying the air flow temperature and material temperature during drying process are nearly equal, it restricts the possibility of intensifying the process by increasing the air flow temperature. It should be noted that the rate of chemical reactions depends not only on the temperature value, but also on its action time. Therefore, in some drying plants temperature effect on the material is reduced by introducing oscillating modes it means short staying of the material in the zone of high temperature with following its movement into the zone of low temperature. However, implementation of these processes is restricted by technical complexity and low versatility concerning the type of raw material which is dried. The effect of air flow parameters on the temperature of vegetable raw material during the drying process under convective heat supply to the mass exchanged module was considered in the research paper. The analysis of the complex "temperature – time of action – temperature" was done on the base of the research results, the correlation between the average integral temperature and temperature was shown. Correlation between air flow velocity and average integral temperature was not identified.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectсушінняuk_UA
dc.subjectрослинна сировинаuk_UA
dc.subjectмасообмінний модульuk_UA
dc.subjectсередньоінтегральна температураuk_UA
dc.subjectсушкаuk_UA
dc.subjectрастительное сырьеuk_UA
dc.subjectмассообменный модульuk_UA
dc.subjectсреднеинтегральная температураuk_UA
dc.subjectdryinguk_UA
dc.subjectvegetable raw materialuk_UA
dc.subjectmass exchanged moduleuk_UA
dc.subjectaverage integral temperatureuk_UA
dc.titleВплив потоку повітря на температуру рослинної сировини під час сушіння в масообмінному модуліuk_UA
dc.title.alternativeEffect of air flow on the temperature of vegetable raw material during drying process in the mass exchanged module-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (25)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_1_18.pdf420.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.