Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/908
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПетренко, Олена Володимирівна-
dc.contributor.authorCеменюк, Дмитро Павлович-
dc.contributor.authorДіц, Ігор Русланович-
dc.date.accessioned2022-06-10T13:07:43Z-
dc.date.available2022-06-10T13:07:43Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationПетренко О. В., Семенюк Д. П., Діц І. Р. Використання СО2 у системах холодопостачання торговельних підприємств. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 184-195.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/908-
dc.description.abstractРозглянуто інженерні рішення холодильних схем, що найчастіше застосовуються під час проектування централізованих систем холодопостачання на СО2. Досліджено переваги, недоліки та шляхи підвищення ефективності систем холодопостачання торговельних підприємств із застосуванням СО2.uk_UA
dc.description.abstractIn the article we examined the ways of using cooling systems for different food companies in which CO2 used as a coolant. We made analytical examination of engineering decisions of cooling for trade enterprises which use CO2 (in subcritical and supercritical cycles) Was found that cooling systems which use CO2 are more effective than systems with synthetic refrigerants if they work at subcritical temperatures. This systems have such benefits: high temperature level require a small amount of refrigerant; temperature difference near cascaded heat exchanger is relatively low; on the side of high pressure of the different cooling systems we can use freon or ammonia; cascaded system with ammonia-carbon dioxide as a refrigerant has the highest efficiency. The advantage of transcritical cooling systems with CO2 is ability to effective using of heat recovery for getting hot water for technological needs. Systems that use CO2 have no problem with getting potential heat unlike freon systems. All heat of the work has high potential, all overheat can be used. A common problem for both subcritical systems, and for transcritical is growth of pressure in system downtime. To solve this problem, there are several ways: to maintain pressure in the refrigeration unit at a reasonable level, you can use additional small refrigerators; install in the system expansion vessel, sufficient to offset growth of pressure in system downtime; design the system in the way it can withstand the pressure of downtime (pressure of saturated vapor at room temperature) is 80 bar.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectхолодоагентuk_UA
dc.subjectсистема холодопостачанняuk_UA
dc.subjectхолодильна центральuk_UA
dc.subjectсубкритична каскаднаuk_UA
dc.subjectтранскритична бустернаuk_UA
dc.subjectхладагентuk_UA
dc.subjectСО2uk_UA
dc.subjectсистема хладоснабженияuk_UA
dc.subjectхолодильная центральuk_UA
dc.subjectсубкритическая каскаднаяuk_UA
dc.subjectтранскритическая бустернаяuk_UA
dc.subjectrefrigerant, CO2uk_UA
dc.subjectrefrigeration systemuk_UA
dc.subjectcentral coolinguk_UA
dc.subjectsubcritical cascadeuk_UA
dc.subjecttranscritical boosteruk_UA
dc.titleВикористання СО2 у системах холодопостачання торговельних підприємствuk_UA
dc.title.alternativeUse of СО2 in the systems of refrigerating of trading enterprises-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (25)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_1_17.pdf426.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.