Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/9041
Назва: | Экзогенный пролин угнетает повышение активности антиоксидантных ферментов проростков пшеницы, вызываемое закаливающим прогревом |
Інші назви: | Exogenous proline suppresses the increase in the activities of antioxidant enzymes of wheat seedlings caused by heat hardening Екзогенний пролін пригнічує підвищення активності антиоксидантних ферментів проростків пшениці, спричинюване загартовуючим прогрівом |
Автори: | Вайнер, А.А. Колупаев, Ю.Е. Ястреб, Т.О. Обозный, А.И. |
Ключові слова: | Triticum aestivum L.;пролин;активные формы кислорода;антиоксидантные ферменты;тепловое закаливание;proline;reactive oxygen species;antioxidant enzymes;heat hardening;пролін;активні форми кисню;антиоксидантні ферменти;теплове загартування |
Дата публікації: | 12-лют-2014 |
Видавництво: | Харків : ХНАУ |
Бібліографічний опис: | Вайнер А.А., Колупаев Ю.Е., Ястреб Т.О., Обозный А.И. Экзогенный пролин угнетает повышение активности антиоксидантных ферментов проростков пшеницы, вызываемое закаливающим прогревом. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2014. №1(31). С.66-71. |
Короткий огляд (реферат): | Вайнер А.О., Колупаєв Ю.Є., Ястреб Т.О., Обозний О.І. Екзогенний пролін пригнічує підвищення активності антиоксидантних ферментів проростків пшениці, спричинюване загартовуючим прогрівом. Досліджували вплив короткочасного прогріву, що індукує теплостійкість проростків пшениці, та їх обробки розчинами проліну і валіну на активність антиоксидантних ферментів – супероксиддисмутази (СОД), аскорбатпероксидази і гваяколпероксидази. Обробка проростків
проліном нівелювала індуковане загартуванням підвищення активності СОД, аскорбатпероксидази і гваяколпероксидази. Валін подібного ефекту не виявляв. Зроблено висновок, що
пролін, виявляючи антиоксидантні властивості, може перешкоджати індукції антиоксидантних ферментів загартовуючим прогрівом. Вайнер А.А., Колупаев Ю.Е., Ястреб Т.О., Обозный А.И. Экзогенный пролин угнетает повышение активности антиоксидантных ферментов проростков пшеницы, вызываемое закаливающим прогревом. Исследовали влияние кратковременного прогрева, индуцирующего теплоустойчивость проростков пшеницы, и их обработки растворами пролина и валина на активность антиоксидантных ферментов – супероксиддисмутазы (СОД), аскорбатпероксидазы и гваяколпероксидазы. Обработка проростков пролином нивелировала индуцированное закаливанием повышение активности СОД, аскорбатпероксидазы и гваяколпероксидазы. Валин подобного эффекта не проявлял. Сделано заключение, что пролин, проявляя антиоксидантные свойства, может препятствовать индуцированию антиоксидантных ферментов закаливающим прогревом. A.O. Vayner, Yu.E. Kolupaev, T.O. Yastreb, O.I. Oboznyi. Exogenous proline suppresses the increase in the activities of antioxidant enzymes of wheat seedlings caused by heat hardening. The effect short-term heating, which induces the heat resistance of wheat seedlings, and treatment with proline and valine solutions on the activities of antioxidant enzymes – superoxide dismutase (SOD), ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase was investigated. The treatment of seedlings with proline levelled hardening-induced increase in activities of SOD, ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase. Valine did not reveal such effect. It was concluded that proline showing antioxidant properties may prevent the induction of antioxidant enzymes which is caused by heat hardening. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9041 |
Розташовується у зібраннях: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія "Біологія" 2014, № 1 (31) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
statya_vainer_kolupaiev_yastreb_oboznyi_ekzohennyi_prolin_pryhnichuie_pidvyshchennia_aktyvnosti_antyoksydantnykh_fermentiv...pdf | 200.57 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.