Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/857
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПавлюк, Раїса Юріївна-
dc.contributor.authorПогарська, Вікторія Вадимівна-
dc.contributor.authorБалабай, Катерина Сергіївна-
dc.contributor.authorЛосєва, Світлана Михайлівна-
dc.date.accessioned2022-06-09T13:20:51Z-
dc.date.available2022-06-09T13:20:51Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationПавлюк Р. Ю., Погарська В. В., Балабай К. С., Лосєва С. М. Вплив кріогенного заморожування та неферментативного каталізу на руйнування інулін-білкових нанокомплексів топінамбура до мономерів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 1(25). C. 7-26.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/857-
dc.description.abstractВивчено вплив кріогенного «шокового» заморожування та неферментативного каталізу на руйнування інулін-білкових нанокомплексів до їх мономерів (відповідно залишків фруктози та амінокислот) під час отримання нанопюре з топінамбура. Установлено, що завдяки зазначеним процесам значна частина (45–55%) важкорозчинних та важкозасвоюваних нанокомплексів руйнується й трансформується в розчинну легкозасвоювану організмом людини форму.uk_UA
dc.description.abstractThe impact of cryogenic “shock” freezing and non-enzymatic catalysis on destruction of inulin-proteic nanocomlexes to their monomers (fructose and aminoacids) is studied during the obtaining of nanopuree from topinambour. It is determined that due to the mentioned processes the significant portion (45–55%) of these insoluble and hardly digestible substances is destructed and transformed to the soluble, easily digested form. It was found that with the comprehensive effect on topinambour from cryogenic “shock” freezing and finely dispersed grinding, there occurs activation of sparingly soluble inactive forms of pectins and their fuller extraction from nanocomplexes with other biopolymers by 3,0–3,4 times, including protopectin by 2 times larger than in the original raw material, which is controlled by traditional chemical methods and soluble pectin forms by 4,5 times more. In general, 70% of pectins in the nanopowders and nanopuree are in soluble form. The mechanism of this process is linked with the non-fermentative biocatalysis – cryomеchanolysis. It was found that assimilation of nanosupplements (nanopuree and nanopowders) from topinambour is 2,7–3 times higher than the original raw material, which is determined by using the biotesting method of the test-cultures of ciliates (one-cell by generative activity) that is connected with peculiarities of chemical composition of the additives, BAS content and dispersed state. A significant part of the substances (60–70%) is in the nanosoluble form. With the use of nanosupplements, various kinds of health foods were developed (dry instantly soluble fruit nanodrinks “Instant”, dry juices (including for special purposes), confectionery, new kinds of nanoicecream, biokefìrs and bioyogurts with prebiotic properties etc.).-
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectкріогенне «шокове» заморожуванняuk_UA
dc.subjectнеферментативний каталізuk_UA
dc.subjectмеханодеструкціяuk_UA
dc.subjectтопінамбурuk_UA
dc.subjectінулін-білкові нанокомплексиuk_UA
dc.subjectнанопюреuk_UA
dc.subjectкриогенное «шоковое» замораживаниеuk_UA
dc.subjectнеферментативный катализuk_UA
dc.subjectмеханодеструкцияuk_UA
dc.subjectтопинамбурuk_UA
dc.subjectинулинбелковые нанокомплексыuk_UA
dc.subjectнанопюреuk_UA
dc.subjectcryogenic “shock” freezinguk_UA
dc.subjectnon-enzymatic catalysisuk_UA
dc.subjectmechanodestructionuk_UA
dc.subjecttopinambouruk_UA
dc.subjectinulin-proteic nanocomplexesuk_UA
dc.subjectnanopureeuk_UA
dc.titleВплив кріогенного заморожування та неферментативного каталізу на руйнування інулін-білкових нанокомплексів топінамбура до мономерівuk_UA
dc.title.alternativeThe impact of cryogenic freezing and non-enzymatic catalys is on des truction of inulin-proteic nanocomlex es of topinambour to monomers-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (25)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_1_3.pdf506.62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.