Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/777
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДубініна, Антоніна Анатоліївна-
dc.contributor.authorЩербакова, Тетяна Віталіївна-
dc.contributor.authorХацкевич, Юрій Миколайович-
dc.contributor.authorЛенерт, Світлана Олександрівна-
dc.contributor.authorБорисова, Аліна Олексіївна-
dc.date.accessioned2022-06-08T14:56:11Z-
dc.date.available2022-06-08T14:56:11Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationДубініна А. А., Щербакова Т. В., Хацкевич Ю. М., Ленерт С. О., Борисова А. О. Вплив технологічних чинників на колір рослинної сировини. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017.Вип. 2(26). C. 374-390.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/777-
dc.description.abstractМетою роботи є аналіз літературних даних про вплив різноманітних технологічних чинників на колір рослинної сировини під час її переробки. Подано загальну характеристику природних барвників – хлорофілів, каротиноїдів і речовин фенольної природи. Установлено, що за будовою хлорофіли а і b є похідними піролу. Каротиноїди з хімічної точки зору належать до полієнів із протяжною системою кон’югованих подвійних зв’язків. Усі природні флавоноїди є О-гетероциклічними сполуками, структурну основу яких складає трициклічна молекула флавону або флавану. Наведено огляд літературних даних про вплив на колір рослинної сировини таких технологічних чинників: світла, рН середовища, високої температури, активного кисню повітря, вмісту йонів металів. Проаналізовано зміну забарвлення рослинних пігментів за різних умов. Зроблено висновок про доцільність урахування наведених вище даних під час вибору оптимальних параметрів технологічного процесу переробки рослинної сировини.uk_UA
dc.description.abstractThe aim of the work is to analyze the literature data concerning the influence of various technological factors on the color of plant raw materials during processing. The general characteristic of natural dyes – chlorophylls, carotenoids and substances of phenolic nature is given. It is established that the structure of chlorophyll a and chlorophyll b are the derivatives of pyrrole. The molecules of chlorophylls have a common structure – hydrophilic porphyrin ring with Mg2+ ion in the center, which coordinates with nitrogen atoms, and lipophilic residue of high molecular unsaturated phytol alcohol. Functional analysis revealed the presence of methyl group in chlorophyll a, and aldehyde group – in chlorophyll b. Carotenoids, from the chemical point of view, are polyenes with a long system of conjugated double bonds. Almost all carotenoids refer to terpenoids – tetrapetines, compounds, the carbon backbone of which consists of eight C5-isoprene fragments. The carotenoid complex of each plant species is a mixture of basic carotenoids, including isomers and their derivatives in various ratios. All natural flavonoids are O-heterocyclic compounds, the structural basis of which is the tricyclic molecule of flavone or flavanum. The characteristic features of phenolic compounds are light oxidation with the formation of high-reactive intermediate products of f semiquinone radicals or ortho-benzoquinone type; the ability to interact with proteins due to the formation of hydrogen bonds, as well as the propensity to complex formation with metal ions. Taking into account the main carbohydrate skeleton, phenolic compounds can be divided into the following groups: the simplest phenolic compounds (compounds of C6 – series); compounds of C6 -C1 – series (hydroxybenzoic acids and their derivatives); compounds of C6-C3 – series (phenylpropanoids – hydroxy acids and their derivatives, oxycumarines); flavonoids (compounds of C6-C3-C6 – series). The review of literature data concerning the influence of such technological factors as light, pH, high temperatures, active oxygen of air, the presence of metal ions on the color of plant raw materials is presented in the article. As a result, chemical composition of the pigment complex, discoloration, change in the natural color, the appearance of unusual raw material shades irreversibly change. The degree of these changes depends on the composition of the pigment complex, the overall chemical composition of fruits and vegetables, and on technological treatment regimes. Changes in the color of plant pigments under different conditions are analyzed. The conclusion is made about the expediency of taking into account the above data during the selection of optimal parameters of the technological process of processing plant raw materials.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectприродні барвники епокси-каротиноїди.uk_UA
dc.subjectхлорофілиuk_UA
dc.subjectкаротиноїдиuk_UA
dc.subjectречовини фенольної природиuk_UA
dc.subjectхлорофіли а і buk_UA
dc.subjectCu-хлорофілінuk_UA
dc.subjectфеофітини а і buk_UA
dc.subjectкаротинuk_UA
dc.subjectксантофілиuk_UA
dc.subject-каротинuk_UA
dc.subjectфлавоноїдиuk_UA
dc.subjectантоціаниuk_UA
dc.subjectфенілпропаноїдиuk_UA
dc.subjectфенольні сполукиuk_UA
dc.subjectприродные красителиuk_UA
dc.subjectхлорофиллыuk_UA
dc.subjectкаротиноидыuk_UA
dc.subjectвещества фенольной природыuk_UA
dc.subjectхлорофиллы а и buk_UA
dc.subjectCu-хлорофиллинuk_UA
dc.subjectфеофитины а и buk_UA
dc.subjectепокси-каротиноидыuk_UA
dc.subjectксантофиллыuk_UA
dc.subjectфенольные соединенияuk_UA
dc.subjectфенилпропаноидыuk_UA
dc.subjectфлавоноидыuk_UA
dc.subjectантоцианыuk_UA
dc.subjectnatural dyesuk_UA
dc.subjectchlorophyllsuk_UA
dc.subjectcarotenoidsuk_UA
dc.subjectphenolic substancesuk_UA
dc.subjectchlorophylls a and buk_UA
dc.subjectCu-chlorophyllinuk_UA
dc.subjectpheophytins a and buk_UA
dc.subjectcaroteneuk_UA
dc.subjectepoxycarotenoidsuk_UA
dc.subjecta-caroteneuk_UA
dc.subjectxanthophyllsuk_UA
dc.subjectphenolic compoundsuk_UA
dc.subjectphenylpropanoidsuk_UA
dc.subjectflavonoidsuk_UA
dc.subjectanthocyaninsuk_UA
dc.titleВплив технологічних чинників на колір рослинної сировиниuk_UA
dc.title.alternativeTechnological factors impact on the color of plant raw material-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (26)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_2_38.pdf544.65 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.