Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7727
Назва: Влияние кратковременного теплового закаливания и повреждающего нагрева на показатели про-/антиоксидантного равновесия в проростках пшеницы
Інші назви: Вплив короткочасного теплового загартування і ушкоджуючого нагрівання на показники про-/антиоксидантної рівноваги в проростках пшениці
Influence of the short-term heat hardening and damaging heating on the indexes of pro-/antioxidative balance in wheat plantlets
Автори: Карпец, Ю.В.
Колупаев, Ю.Е.
Ястреб, Т.О.
Обозный, А.И.
Ключові слова: Triticum aestivum L.;тепловое закаливание;теплоустойчивость;активные формы кислорода;пероксидное окисление липидов;малоновый диальдегид;антиоксиданты;супероксиддисмутаза;теплове загартування;теплостійкість;активні форми кисню;пероксидне окиснення ліпідів;малоновий діальдегід;антиоксиданти;супероксиддисмутаза;heat hardening;heat resistance;reactive oxygen species;lipid peroxidation;malonic dialdehyde;antioxidants;superoxide dismutase
Дата публікації: 8-тра-2008
Видавництво: Харків : ХНАУ
Бібліографічний опис: Ю.В. Карпец, Ю.Е. Колупаев, Т.О. Ястреб, А.И. Обозный. Влияние кратковременного теплового закаливания и повреждающего нагрева на показатели про-/антиоксидантного равновесия в проростках пшеницы. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2008. №2(14). С.53-59.
Короткий огляд (реферат): Ю.В. Карпець, Ю.Є. Колупаєв, Т.О. Ястреб, О.І. Обозний. Вплив короткочасного теплового загартування і ушкоджуючого нагрівання на показники про-/антиоксидантної рівноваги в проростках пшениці. Вивчали вплив короткочасного загартування (однохвилинний прогрів у водному термостаті за температури 42°С) та наступного ушкоджуючого нагрівання (десятихвилинний вплив температури 45°С через 24 год після загартування) на інтенсивність пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) і активність супероксиддисмутази (СОД) в коренях і пагонах проростків пшениці. Загартування спричинювало зменшення вмісту у тканинах продукту ПОЛ – малонового діальдегіду (МДА) та індукувало збільшення активності СОД. Після ушкоджуючого нагрівання відзначалося збільшення вмісту МДА і зниження активності СОД у коренях. Попереднє загартування проростків сприяло збереженню більш високої активності СОД. Антиоксидант іонол та інгібітор біосинтезу білка циклогексимід значною мірою нівелювали вплив загартування на активність СОД. Обґрунтовується припущення щодо ролі активних форм кисню в індукуванні захисних реакцій, зокрема, в активації синтезу СОД за теплового загартування.
Yu.V. Karpets, Yu.Ye. Kolupaev, T.O. Yastreb, O.I. Obozniy. Influence of the short-term heat hardening and damaging heating on the indexes of pro-/antioxidative balance in wheat plantlets. The influence of short-term hardening (one-minute heating in the water thermostat at temperature 42°С) and the subsequent damaging heating (ten-minute influence of temperature 45°С through 24 hours after hardening) on the intensity of lipid peroxidation (LPO) and superoxide dismutases (SOD) activity in roots and propagules of wheat plantlets have been studied. Hardening caused reduction of the content of LPO product - malonic dialdehyde (MDA) and induced the increase of SOD activity in tissues. The increase of MDA content and decrease of SOD activity in roots of plantlets have been registered after the damaging heating. Preliminary hardening of plantlets promoted preservation of higher SOD activity. Antioxidant ionol and inhibitor of protein biosynthesis cycloheximide substantially levelled influence of hardening on SOD activity. The assumption about the role of reactive oxygen species in the induction of protective reactions, in particular, in activation of SOD synthesis at the plants heat hardening is proving.
Ю.В. Карпец, Ю.Е. Колупаев, Т.О. Ястреб, А.И. Обозный. Влияние кратковременного теплового закаливания и повреждающего нагрева на показатели про-/антиоксидантного равновесия в проростках пшеницы. Изучали влияние кратковременного закаливания (одноминутный прогрев в водном термостате при температуре 42°С) и последующего повреждающего нагрева (десятиминутное воздействие температуры 45°С через 24 ч после закаливания) на интенсивность пероксидного окисления липидов (ПОЛ) и активность супероксиддисмутазы (СОД) в корнях и побегах проростков пшеницы. Закаливание вызывало уменьшение содержания в тканях продукта ПОЛ – малонового диальдегида (МДА) и индуцировало увеличение активности СОД. После повреждающего нагрева отмечалось увеличение содержания МДА и снижение активности СОД в корнях проростков. Предварительное закаливание проростков способствовало сохранению более высокой активности СОД. Антиоксидант ионол и ингибитор биосинтеза белка циклогексимид в значительной степени нивелировали влияние закаливания на активность СОД. Обосновывается предположение о роли активных форм кислорода в индуцировании защитных реакций, в частности, в активации синтеза СОД при тепловом закаливании растений.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7727
Розташовується у зібраннях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" № 2 (14)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
statya_karpets_kolupaiev_yastreb_oboznyi_vplyv_korotkochasnoho_ teplovoho_zahartuvannia.pdf426.18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.