Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/765
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧеревко, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorКрутовий, Жорж Андрійович-
dc.contributor.authorЗапаренко, Ганна Володимирівна-
dc.contributor.authorМовенко, Сергій Юрійович-
dc.contributor.authorБорисова, Аліна Олексіївна-
dc.date.accessioned2022-06-08T13:15:54Z-
dc.date.available2022-06-08T13:15:54Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationЧеревко О. І., Крутовий Ж. А., Запаренко Г. В., Мовенко С. Ю., Борисова А. О. Двоетапна фільтрація раціонів одноразового споживання для створення систем харчування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2017. Вип. 2(26). C. 311-322.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/765-
dc.description.abstractНаведено результати розрахунку показників збалансованості різних груп нутрієнтів та показників узагальненої біологічної цінності 60 раціонів одноразового споживання різних видів і проаналізовано їх якість за цими показниками. Показано доцільність використання зазначених показників як критеріїв фільтрації, тобто відбору раціонів одноразового споживання для залучення до оптимізації добових раціонів.uk_UA
dc.description.abstractThe article is devoted to the problem of the analysis of the expendable diets quality by biological value criterion. The results of quality estimation of 60 expendable diets of various types (for breakfasts and lunches, dinners and suppers) by the indicator of the generalized biological value are presented. Biological value of protein in diets was estimated by the indicator of protein approximation to the ideal, or, which is the same, a generalized indicator of biological value of protein in a diet. It is the value characterizing the level of quantitative content approximation of essential amino acids in it to reference protein. To express this value mathematically, well-known values of amino acidic scores are used. The indicator of the corrected value of amino acid score is introduced, which may take the values from 0 to 100%. Moreover, if amino acid score is more than 100%, its corrected value is taken as 100%, if it is less or equals 100%, this parameter’s value matches the amino acidic score value. The expediency of using the indicator of the generalized biological value in the diets for using them for daily diets optimization is established. It is determined that in case of critical value of Нб≥49 indicator it is necessary to weed 3 diets, which do not satisfy the specified requirements, out of 60 expendable diets. 43 best expendable diets can be drawn in the result of double filtration – by the indicators of the groups of nutrients balance and the indicator of the generalized biological value. It is planned to elaborate software programme for automated selection of the best daily diets from the totality of the projected and filtered expendable diets.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectраціони одноразового споживанняuk_UA
dc.subjectдобові раціониuk_UA
dc.subjectсистема харчуванняuk_UA
dc.subjectпоказники збалансованості груп нутрієнтівuk_UA
dc.subjectпоказник узагальненої біологічної цінності білкаuk_UA
dc.subjectфільтрація раціонівuk_UA
dc.subjectрационы разового потребленияuk_UA
dc.subjectсуточные рационыuk_UA
dc.subjectсистема питанияuk_UA
dc.subjectпоказатели сбалансированности групп нутриентовuk_UA
dc.subjectпоказатель обощённой биологической ценности белкаuk_UA
dc.subjectфильтрация рационовuk_UA
dc.subjectexpendable dietsuk_UA
dc.subjectdaily dietsuk_UA
dc.subjectnutrition systemuk_UA
dc.subjectindex of nutrient groups balancinguk_UA
dc.subjectindicator of the generalized biological value of proteinuk_UA
dc.subjectdiets filtrationuk_UA
dc.titleДвоетапна фільтрація раціонів одноразового споживання для створення систем харчуванняuk_UA
dc.title.alternativeTwo-stage filtration of the diets of disposable cons umption for development of dietary s ystems-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (26)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2017_2_32.pdf442.53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.