Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7534
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВасильева, Г.Г.-
dc.contributor.authorГлянько, А.А.-
dc.contributor.authorМиронова, Н.В.-
dc.contributor.authorШмаков, В.Н.-
dc.date.accessioned2022-09-28T12:34:48Z-
dc.date.available2022-09-28T12:34:48Z-
dc.date.issued2007-11-07-
dc.identifier.citationГ. Г. Васильева, А. К. Глянько, Н. В. Миронова, В. Н. Шмаков. Содержание пероксида водорода и активность каталазы в участках корней гороха, проявляющих разную чувствительность к ризобиальной инфекции. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2007. №1(10). С.59-64.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7534-
dc.description.abstractВасильєва Г.Г., Глянько А.К., Миронова Н.В., Шмаров В.М. Вміст пероксиду водню і активність каталази у ділянках коренів гороху, що виявляють різну чутливість до ризобіальної інфекції. Вивчали вплив інокуляції бульбочковими бактеріями (Rhizobium leguminosarum bv. viceae) на вміст пероксиду водню (Н2О2) і активність каталази у ділянках коренів проростків гороху (Pisum sativum L.), що мають різну чутливість до ризобіальної інфекції, а також активність каталази в суспензії бульбочкових бактерій. Встановлено, що досліджувані показники змінюються неоднаково у ділянках коренів, що відрізняються за ступенем сприйнятливості до мікро симбіонта, що може бути пов’язане з регуляторними і захисними механізмами рослини-живителя на початкових етапах бобово-ризобіального симбіозу. Виявлено, що активність каталази в суспензії бульбочкових бактерій в 10-30 разів нижча порівняно з коренями рослини-живителя, що свідчить про низький вміст (Н2О2) в бактеріальних клітинах.uk_UA
dc.description.abstractG.G. Vasilyeva, A.K. Glyanko, N.V. Mironova, V.N. Shmakov. The content of hydrogen peroxide and catalase activity in sites of pea roots with different sensitivity to infection by nitrogen-fixing bacteria. The content of hydrogen peroxide (H2O2) and catalase activity in the root sites of pea seedlings (Pisum sativum L.), having different sensitivity to nitrogen-fixing bacteria (Rhizobium leguminosarum bv. viceae) infection and also catalase activity in bacterial cell suspension were studied. Differings in a level of H2O2 and catalase activity in root sites of pea seedlings, distinguishing on susceptibility to microsymbiont, were established. It is supposed, that the change in the H2O2 level and catalase activity to be connected with regulator and protective mechanisms of the initial stages leguminous-rhizobia symbiosis. It is revealed that catalase activity in bacterial cell suspension at 10-30 times is lower than in roots of the plant-host. It testifies to the low contents H2O2 in bacterial cells.uk_UA
dc.description.abstractГ.Г. Васильева, А.К. Глянько, Н.В. Миронова, В.Н. Шмаков. Содержание пероксида водорода и активность каталазы в участках корней гороха, проявляющих разную чувствительность к ризобиальной инфекции. Изучали влияние инокуляции клубеньковыми бактериями (Rhizobium leguminosarum bv. viceae) на содержание пероксида водорода (Н2О2) и активность каталазы в участках корней проростков гороха (Pisum sativum L.), имеющих разную чувствительность к ризобиальной инфекции, а также активность каталазы в суспензии клубеньковых бактерий. Установлено, что изучаемые показатели изменяются неодинаково в участках корней, отличающихся по степени восприимчивости к микросимбионту, что может быть связано с регуляторными и защитными механизмами растения-хозяина на начальных этапах бобово-ризобиального симбиоза. Обнаружено, что активность каталазы в суспензии клубеньковых бактерий в 10-30 раз ниже, чем в корнях растения-хозяина, что свидетельствует о низком содержании Н2О2 в бактериальных клетках.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectPisum sativum L.uk_UA
dc.subjectRhizobium leguminosarumuk_UA
dc.subjectвосприимчивость к ризобиальной инфекцииuk_UA
dc.subjectпероксид водородаuk_UA
dc.subjectкаталазаuk_UA
dc.subjectsusceptibility to nitrogen-fixing bacteria infectionuk_UA
dc.subjecthydrogen peroxideuk_UA
dc.subjectcatalase activityuk_UA
dc.subjectсприйнятливість до ризобіальної інфекціїuk_UA
dc.subjectпероксид воднюuk_UA
dc.subjectкаталазаuk_UA
dc.titleСодержание пероксида водорода и активность каталазы в участках корней гороха, проявляющих разную чувствительность к ризобиальной инфекцииuk_UA
dc.title.alternativeВміст пероксиду водню і активність каталази у ділянках коренів гороху, що виявляють різну чутливість до ризобіальної інфекціїuk_UA
dc.title.alternativeThe content of hydrogen peroxide and catalase activity in sites of pea roots with different sensitivity to infection by nitrogen-fixing bacteriauk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" №1(10)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.