Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7534
Назва: Содержание пероксида водорода и активность каталазы в участках корней гороха, проявляющих разную чувствительность к ризобиальной инфекции
Інші назви: Вміст пероксиду водню і активність каталази у ділянках коренів гороху, що виявляють різну чутливість до ризобіальної інфекції
The content of hydrogen peroxide and catalase activity in sites of pea roots with different sensitivity to infection by nitrogen-fixing bacteria
Автори: Васильева, Г.Г.
Глянько, А.А.
Миронова, Н.В.
Шмаков, В.Н.
Ключові слова: Pisum sativum L.;Rhizobium leguminosarum;восприимчивость к ризобиальной инфекции;пероксид водорода;каталаза;susceptibility to nitrogen-fixing bacteria infection;hydrogen peroxide;catalase activity;сприйнятливість до ризобіальної інфекції;пероксид водню;каталаза
Дата публікації: 7-лис-2007
Видавництво: Харків : ХНАУ
Бібліографічний опис: Г. Г. Васильева, А. К. Глянько, Н. В. Миронова, В. Н. Шмаков. Содержание пероксида водорода и активность каталазы в участках корней гороха, проявляющих разную чувствительность к ризобиальной инфекции. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2007. №1(10). С.59-64.
Короткий огляд (реферат): Васильєва Г.Г., Глянько А.К., Миронова Н.В., Шмаров В.М. Вміст пероксиду водню і активність каталази у ділянках коренів гороху, що виявляють різну чутливість до ризобіальної інфекції. Вивчали вплив інокуляції бульбочковими бактеріями (Rhizobium leguminosarum bv. viceae) на вміст пероксиду водню (Н2О2) і активність каталази у ділянках коренів проростків гороху (Pisum sativum L.), що мають різну чутливість до ризобіальної інфекції, а також активність каталази в суспензії бульбочкових бактерій. Встановлено, що досліджувані показники змінюються неоднаково у ділянках коренів, що відрізняються за ступенем сприйнятливості до мікро симбіонта, що може бути пов’язане з регуляторними і захисними механізмами рослини-живителя на початкових етапах бобово-ризобіального симбіозу. Виявлено, що активність каталази в суспензії бульбочкових бактерій в 10-30 разів нижча порівняно з коренями рослини-живителя, що свідчить про низький вміст (Н2О2) в бактеріальних клітинах.
G.G. Vasilyeva, A.K. Glyanko, N.V. Mironova, V.N. Shmakov. The content of hydrogen peroxide and catalase activity in sites of pea roots with different sensitivity to infection by nitrogen-fixing bacteria. The content of hydrogen peroxide (H2O2) and catalase activity in the root sites of pea seedlings (Pisum sativum L.), having different sensitivity to nitrogen-fixing bacteria (Rhizobium leguminosarum bv. viceae) infection and also catalase activity in bacterial cell suspension were studied. Differings in a level of H2O2 and catalase activity in root sites of pea seedlings, distinguishing on susceptibility to microsymbiont, were established. It is supposed, that the change in the H2O2 level and catalase activity to be connected with regulator and protective mechanisms of the initial stages leguminous-rhizobia symbiosis. It is revealed that catalase activity in bacterial cell suspension at 10-30 times is lower than in roots of the plant-host. It testifies to the low contents H2O2 in bacterial cells.
Г.Г. Васильева, А.К. Глянько, Н.В. Миронова, В.Н. Шмаков. Содержание пероксида водорода и активность каталазы в участках корней гороха, проявляющих разную чувствительность к ризобиальной инфекции. Изучали влияние инокуляции клубеньковыми бактериями (Rhizobium leguminosarum bv. viceae) на содержание пероксида водорода (Н2О2) и активность каталазы в участках корней проростков гороха (Pisum sativum L.), имеющих разную чувствительность к ризобиальной инфекции, а также активность каталазы в суспензии клубеньковых бактерий. Установлено, что изучаемые показатели изменяются неодинаково в участках корней, отличающихся по степени восприимчивости к микросимбионту, что может быть связано с регуляторными и защитными механизмами растения-хозяина на начальных этапах бобово-ризобиального симбиоза. Обнаружено, что активность каталазы в суспензии клубеньковых бактерий в 10-30 раз ниже, чем в корнях растения-хозяина, что свидетельствует о низком содержании Н2О2 в бактериальных клетках.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7534
Розташовується у зібраннях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" №1(10)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.