Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7387
Title: Содержание диеновых конъюгатов и активность Н+-АТФазы, глутатионредуктазы проростков злаковых культур при фузариозе и действии салициловой кислоты
Other Titles: The dienic conjugates content and Н+-АTPase and glutathionereductase activity of cereal crops seedlings at the fusariose and the action of salicylic acid
Вміст дієнових кон’югатів та активнІСТЬ Н+-АТФази, глутатіонредуктази проростків злакових культур при фузаріозі та дії саліцилової кислоти
Authors: Молодченкова, О.О.
Адамовская, В.Г.
Цисельская, Л.Й.
Тихонова, О.В.
Keywords: Triticum aestivum L., Hordeum vulgare L. , Zea mays L., фузариоз, салициловая кислота, диеновые конъюгаты, глутатионредуктаза, Н+ -АТФаза;Triticum aestivum L., Hordeum vulgare L., Zea mays L., фузаріоз, саліцилова кислота, дієнові кон’югати, глутатіонредуктаза, Н+ -АТФаза;Triticum aestivum L., Hordeum vulgare L., Zea mays L., Fusarium spp, salicylic acid, dienic conjugates, glutathionereductase, Н+ -АТPase
Issue Date: 2007
Publisher: Харків: Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва
Citation: Молодченкова О.О., Адамовская В.Г., Цисельская Л.Й., Тихонова О.В. Содержание диеновых конъюгатов и активность Н+-АТФазы, глутатионредуктазы проростков злаковых культур при фузариозе и действии салициловой кислоты. 2007. № 2 (11). С. 43 - 51
Series/Report no.: Біологія;№ 2 (11)
Abstract: Исследовали влияние фузариозной инфекции и салициловой кислоты на интенсивность пероксидного окисления липидов и активность Н+-АТФазы, глутатионредуктазы в проростках озимой пшеницы, ярового ячменя и кукурузы. Установлены дифференцированные изменения изученных показателей в зависимости от устойчивости генотипов злаковых культур к фузариозу и рода культуры. Полученные данные могут свидетельствовать об участии продуктов пероксидного окисления липидов, Н+-АТФазы и глутатионредуктазы в формировании ответных реакций злаковых культур на воздействие фузариозной инфекции и салициловой кислоты. Предполагается существование функциональной связи между процессами пероксидного окисления липидов и изучаемыми ферментами при фузариозе и действии салициловой кислоты.
Досліджували вплив фузаріозної інфекції та саліцилової кислоти на інтенсивність пероксид ного окиснення ліпідів і активність Н+-АТФази, глутатіонредуктази в проростках озимої пшениці, ярого ячменю та кукурудзи. Встановлені диференційовані зміни вивчених показни ків залежно від стійкості генотипів злакових культур до фузаріозу та роду культури. Отрима ні дані можуть свідчити про участь продуктів пероксидного окиснення ліпідів, Н+-АТФази та глутатіонредуктази в формуванні реакцій відповіді злакових культур на вплив фузаріозної інфекції та саліцилової кислоти. Висловлене припущення про існування функціонального взаємозв’язку між процесами пероксидного окиснення ліпідів та активністю глутатіонредук тази і Н+-АТФази при фузаріозі та дії саліцилової кислоти.
The influence of fusariose infection and salicylic acid on the intensity of lipid peroxidation and H+-ATPase and glutathionereductase activity in the winter wheat, spring barley and corn seedlings is re searched. The different changes of studied indexes depend from the cereal crops genotypes resis tance to fusariose and culture’s genus is established. The obtained results can testify about participa tion of lipid peroxidation products, H+ -ATPase and glutathionereductase in the formation of cereal crops answer reactions to the action of fusariose infection and salicylic acid. It was supposed that functional correlation exists between lipid peroxidation processes and studied ferments at the fusariose and the action of the salicylic acid.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7387
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія: Біологія № 2 (11)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Molodchenkova_et_al.pdf364.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.