Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7254
Название: Specialization as a factor for efficiency forming in dairy farming
Другие названия: Спеціалізація як фактор формування ефективності галузі молочного скотарства
Специализация как фактор формирования эффективности отрасли молочного скотоводства
Авторы: Moskalenko, Anatolii
Kolosha, Valerii
Ключевые слова: ефективність;спеціалізація;продуктивність корів;інтенсифікація виробництва;рентабельність молочного скотарства;эффективность;специализация;продуктивность коров;интенсификация производства;рентабельность молочного скотоводства
Дата публикации: 25-окт-2019
Издательство: Харків : ХНАУ
Библиографическое описание: Moskalenko A., Kolosha V. Specialization as a factor for efficiency forming in dairy farming. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2019. №4. Т.2. С. 336-349.
Краткий осмотр (реферат): Moskalenko A., Kolosha V. Specialization as a factor for efficiency forming in dairy farming. The problems of the influence of the level of specialization on the efficiency of milk production at the agricultural enterprises of the Region of Chernihiv and Kharkiv are reviewed. It is emphasized that along with the concentration of production, the leading factor in the formation of both the efficiency of livestock and other sectors of agricultural production, is specialization. The specialization of production is a form of social division of labour as if we consider its global sense. The share of milk in the structure of marketable products was chosen as a criterion for the level of specialization. The grouping and correlation method was used. The analysis of the obtained results has established that the increase in the share of sales revenue of milk in the structure of marketable products is accompanied by an increase in the number of cows and milk production, including per 100 hectares of agricultural land, i. e. an increase in sector concentration. In parallel, there was a consistent intensification of the sector, which manifested itself in the form of increasing the cost per cow and productivity. The created correlation models revealed the non-linear nature of the relationship between the level of specialization and milk production efficiency. According to the data for 2016 at the agricultural enterprises of the Region of Chernihiv, the highest level of profitability (97.8 %) was in enterprises in which the share of milk in the structure of marketable products was 38.8 %. At the agricultural enterprises of the Region of Kharkiv the highest level of Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія „Економічні науки”. № 4. Т.2. 2019 337 profitability (29.6 %) was in enterprises with a milk share of 52.4 % in the structure of marketable products. According to the results for 2016 at the agricultural enterprises of the Region of Chernihiv, the maximum level of productivity of cows (6,239 kg) was achieved with a milk share of 32.7 % in the structure of marketable products. According to the results for 2018 at the agricultural enterprises of the Region of Kharkiv, the maximum level of productivity of cows (7,876 kg/head) was at the enterprises where a milk share in the structure of marketable products was 65.8 %. It is concluded that the greatest success in terms of efficiency is achieved by highly specialized enterprises.
А.М. Москаленко, В.П. Колоша. Спеціалізація як фактор формування ефективності галузі молочного скотарства. У статті розглядаються проблеми впливу рівня спеціалізації на ефективність виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах Харківської та Чернігівської областей. В якості критерію рівня спеціалізації обрано питому вагу молока в структурі товарної продукції. Робиться висновок, що спеціалізація тісним чином пов’язана з рівнем інтенсифікації виробництва. Відносно впливу рівня спеціалізації на ефективність виробництва молока було виявлено нелінійний характер даної залежності. На даних Чернігівської області за даними 2016 р. було встановлено, що максимальний рівень рентабельності мав місце при питомій вазі молока у структурі товарної продукції 38,8 %, у Харківській області за даними 2018 року при питомій вазі молока – 52,4 %.
А.М. Москаленко, В.П. Колоша. Специализация как фактор формирования эффективности отрасли молочного скотоводства. В статье рассматриваются проблемы влияния уровня специализации на эффективность производства молока в сельскохозяйственных предприятиях Харьковской и Черниговской областей. В качестве критерия уровня специализации избран удельный вес молока в структуре товарной продукции. Делается вывод, что специализация тесным образом связана с уровнем интенсификации производства. Относительно влияния уровня специализации на эффективность производства молока было обнаружено нелинейный характер данной зависимости. На данных Черниговской области за результатами 2016 г. было установлено, что максимальный уровень рентабельности имел место при удельном весе молока в структуре товарной продукции 38,8 %, в Харьковской области по данным 2018 г. при удельном весе молока - 52,4 %.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7254
Располагается в коллекциях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №4, Т.2

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
statya_moskalenko_kolosha_specialization_as_a_factor_for_efficiency_forming_in_dairy_farming.pdf1.03 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.