Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7014
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБленда, Н.О.-
dc.date.accessioned2022-09-19T14:41:42Z-
dc.date.available2022-09-19T14:41:42Z-
dc.date.issued2019-09-24-
dc.identifier.citationБленда Н.О. Оцінка сучасного стану продовольчого ринку України. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2019. №4. Т.2. С. 147-155.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7014-
dc.description.abstractБленда Н.О. Оцінка сучасного стану продовольчого ринку України. В статті досліджено сучасний стан продовольчого ринку України та визначено тенденції його розвитку. Розглянуто особливості формування продовольчого ринку України, проведено аналіз аграрної сфери виробництва як базового чинника формування продовольчого ринку, визначено тенденції виробництва продукції харчової промисловості та окреслено шляхи розвитку ринку для покращення забезпечення населення продовольством.uk_UA
dc.description.abstractБленда Н.А. Оценка современного состояния продовольственного рынка Украины. В статье исследовано современное состояние продовольственного рынка Украины и определены тенденции его развития. Рассмотрены особенности формирования продовольственного рынка Украины, проведен анализ аграрной сферы производства как базового фактора формирования продовольственного рынка, определены тенденции производства продукции пищевой промышленности и намечены пути развития рынка для улучшения обеспечения населения продовольствием.uk_UA
dc.description.abstractBlenda N.A. Assessment of the current state of the Ukrainian food market. Despite the increase in gross output in the agricultural sector and the improvement of food self-sufficiency, the problem of food security for the population is still unsolved. The development of the food market and economy is generally constrained by the mismatch between levels of food production and consumption, and the low purchasing power of the population. In the context of changes in agricultural production, the decline in production of milk and dairy products by the food industry, as well as sugar is forecast. However, the decrease in the production of bread and bakery products, flour and pasta is against the background of increased production of cereals and legumes. This situation indicates a decrease in the volume of grain sales to processing plants and an increase in the share of grain sales through other channels, including exports. There is a tendency in Ukraine to reduce the consumption of certain foods by the population. Compared to 2014, the internal market capacity of most food groups, such as grain, potatoes, sugar and milk and dairy products, decreased in 2018. At the same time, the increase in the volume of gross agricultural production provided an improvement in the level of food self-sufficiency in Ukraine. Effective development of the food market, which will ensure the balance of supply and demand and meet the needs of the population for quality food, should be combined with the laws of a market economy, appropriate government and raising the standard of living.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectпродовольчий ринокuk_UA
dc.subjectпродовольчі товариuk_UA
dc.subjectобсяги виробництваuk_UA
dc.subjectспоживанняuk_UA
dc.subjectекспортuk_UA
dc.subjectімпортuk_UA
dc.subjectпродовольственный рынокuk_UA
dc.subjectпродовольственные товарыuk_UA
dc.subjectобъемы производстваuk_UA
dc.subjectпотребленияuk_UA
dc.subjectэкспортuk_UA
dc.subjectимпортuk_UA
dc.subjectthe food marketuk_UA
dc.subjectgroceriesuk_UA
dc.subjectvolume of productionuk_UA
dc.subjectconsumptionuk_UA
dc.subjectexportuk_UA
dc.subjectimportuk_UA
dc.titleОцінка сучасного стану продовольчого ринку Україниuk_UA
dc.title.alternativeAssessment of the current state of the Ukrainian food marketuk_UA
dc.title.alternativeОценка современного состояния продовольственного рынка Украиныuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №4, Т.2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
statya_blenda_otsinka_suchasnoho_stanu_prodovolchoho _rynku_Ukrainy.pdf648.31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.