Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6741
Назва: Особливості та фактори підвищення ефективності виробництва продукції садівництва
Інші назви: Features and factors of increase of efficiency of production of gardening products
Особенности и факторы повышения эффективности производства продукции садоводства
Автори: Гуторова, О.О.
Фастівець, Д.Л.
Ключові слова: садівництво;економічна ефективність;плодово-ягідна продукція;галузь;виробництво;організаційно-економічні фактори;садоводство;экономическая эффективность;плодово-ягодная продукция;отрасль;производство;организационно-экономические факторы;gardening;economic efficiency;fruit and berry production;industry;production;organizational and economic factors
Дата публікації: 20-вер-2019
Видавництво: Харків : ХНАУ
Бібліографічний опис: Гуторова О.О., Фастівець Д.Л. Особливості та фактори підвищення ефективності виробництва продукції садівництва. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки. 2019. №4. Т.1. С.176-185.
Короткий огляд (реферат): Гуторова О.О., Фастівець Д.Л. Особливості та фактори підвищення ефективності виробництва продукції садівництва. Досліджено особливості та фактори підвищення ефективності виробництва плодово-ягідної продукції. Узагальнена і охарактеризована система організаційно-економічних факторів виробництва в садівництві, а також система взаємозв’язку факторів і показників ефективності виробництва продукції садівництва.
Гуторова О.О., Фастивец Д.Л. Особенности и факторы повышения эффективности производства продукции садоводства. Исследовано особенности и факторы повышения эффективности производства плодово-ягодной продукции. Обобщена и охарактеризована система организационно-экономических факторов производства в садоводстве, а также система взаимосвязи факторов и показателей эффективности производства продукции садоводства.
Hutorova O.O., Fastivets D.L. Features and factors of increase of efficiency of production of gardening products. Gardening is a complex system of production of fruit and berry products, which is based on the integrated use of natural, material, financial, labor resources and in market conditions is focused on ensuring high economic efficiency of production. Agriculture, including the horticulture industry, has its own specific characteristics. In particular, in the aggregate of factors of achievement of highefficiency economy the land as the main means of production is especially important. However, when it comes to the efficiency of production activities of agricultural enterprises, factors characterize changes in the final effect of the use of means of production and live labor, return on aggregate investment. In horticulture, all factors are interrelated and their impact on fruit and berry production indicators is interdependent, meaning that changing one value causes another to change. This feature requires a systematic approach to the analysis and determination of reserves for improving the efficiency of horticultural enterprises. The growing role of factors of intensive gardening development necessitates the introduction of innovations in order to produce new products. Demand development, its diversification also lead to the need to develop new products. Gardening is characterized by product innovation, which is characterized by the introduction into production of new varieties of fruit crops, new technologies for their processing, storage and processing. The result of innovation in horticulture is to increase yields, productivity, reduce production costs, and increase profits. Thus, sustainable development and production efficiency in horticulture depend on organizational, economic and natural climatic factors. Integrated use of the main factors of production will contribute to the overall stabilization of the horticulture industry, its complex development and modernization and, as a consequence, a steady increase in the production of fruits and berries, export potential and reduction of import dependence; will give an opportunity to increase economic efficiency of production and economic activity of horticultural enterprises and will ensure their competitiveness.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/6741
Розташовується у зібраннях:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Економічні науки" №4, Т.1



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.