Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66649
Title: | Звіт про науково-дослідну роботу «Ефективність управління рентабельністю в підприємствах ресторанного господарства: теорія, методологія, практика» (заключний) |
Authors: | Крутова, А. С. Янчев, А. В. Лачкова, Л. І. Близнюк, О. П. Чумак, О. В. Бігдан, І. А. Самусєва, Л. Ю. Лачкова, В. М. Ставерська, Т. О. Кропівцова, Н. І. Шевчук, І. Л. Жилякова, О. В. Іванюта, О. М. Андрющенко, І. С. Левіна, М. В. Горпинченко, А. П. |
Keywords: | управління рентабельністю підприємства;стратегічне управління;прибуток підприємства;ресторанне господарство;рівень ефективності;стратегічна орієнтація;резерви збільшення рентабельності |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Харків: ХДУХТ |
Citation: | Крутова А. С., Янчев А. В., Лачкова Л. І., Близнюк О. П., Чумак О. В., Бігдан І. А., Самусєва Л. Ю., Лачкова В. М., Ставерська Т. О., Кропівцова Н. І., Шевчук І. Л., Жилякова О. В., Іванюта О. М., Андрющенко І. С., Левіна М. В., Горпинченко А. П. Звіт про науково-дослідну роботу «Ефективність управління рентабельністю в підприємствах ресторанного господарства: теорія, методологія, практика» (заключний). Харків: ХДУХТ, 2014. 278 с. |
Series/Report no.: | 0113U002012; |
Abstract: | Метою НДР є обґрунтування теоретичних основ, розробка методичних і практичних рекомендацій щодо ефективного управління рентабельністю в підприємствах ресторанного господарства. Для досягнення поставленої мети в НДР сформульовано і вирішено такі завдання: визначення економічного змісту та уточнення класифікації видів прибутку підприємства; виявлення сутності та особливостей формування рентабельності в підприємствах ресторанного господарства; розробка концептуального підходу до управління рентабельністю підприємств ресторанного господарства; дослідження сучасного стану і тенденцій формування рентабельності в підприємствах ресторанного господарства Харківської області; оцінка показників рентабельності підприємств ресторанного господарства; проведення діагностики ефективності управління рентабельністю в підприємствах; формування стратегії управління рентабельністю підприємств ресторанного господарства; побудова моделі залежності цільового рівня рентабельності реалізації в підприємствах ресторанного господарства; обґрунтування резервів збільшення рентабельності підприємств ресторанного господарства. Об’єктом дослідження є процеси управління прибутком та рентабельністю підприємств ресторанного господарства. Предметом дослідження є теоретико-прикладні аспекти та механізми управління рентабельністю в підприємствах ресторанного господарства. У процесі дослідження теоретико-методичних аспектів управління прибутком та рентабельністю застосовувалися як загальнонаукові методи пізнання економічних процесів, так і спеціальні методи дослідження, взаємопов’язані та послідовно використані у загальній логіці аналізу: метод наукової абстракції та логічного аналізу під час дослідження сутності та видів прибутку; методи індукції та дедукції для визначення загальних тенденцій формування рентабельності як економічної категорії; системний метод для розробки концептуального підходу до управління рентабельністю підприємств ресторанного господарства; методи прогнозування та кореляційно-регресійний метод при розробці моделей залежності рівня рентабельності реалізації; метод нечітких множин при формуванні стратегій управління рентабельністю підприємства; метод експертних оцінок при визначенні інтегральних показників ефективності управління рентабельністю; метод порівняння і синтезу, методи причинно-наслідкового зв’язку для вдосконалення класифікації видів прибутку в підприємствах ресторанного господарства. З метою кількісного визначення рівня ефективності управління рентабельністю та дослідження сучасних тенденцій розвитку ресторанної галузі використовувалися також статистичні методи угрупування, середніх величин, динамічних рядів та індексний метод. Основний науковий результат НДР полягає в системному обґрунтуванні теоретико-методичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо удосконалення управління рентабельністю підприємств ресторанного господарства. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що теоретико-методичні та практичні рекомендації НДР можуть безпосередньо використовуватися при підготовці і реалізації рішень в області управління прибутком та рентабельністю сучасних підприємств ресторанного господарства, що сприятиме підвищенню ефективності діяльності в цілому. Результати НДР упроваджені у діяльність підприємства ресторанного господарства ТОВ «ХоДос» та у навчальний процес ХДУХТ. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66649 |
Appears in Collections: | Звіти НДР |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ZVIT_Krutova_2014.pdf | 7.51 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.