Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66410
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorФотіна, Т. І.-
dc.contributor.authorПетров, Р. В.-
dc.contributor.authorНазаренко, С. М.-
dc.contributor.authorФотін, А. І.-
dc.date.accessioned2025-05-19T10:34:31Z-
dc.date.available2025-05-19T10:34:31Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationФотіна Т. І., Петров Р. В., Назаренко С. М., Фотін А. І. Санітарно-мікробіологічні показники риби ураженої опісторхозом та режими її знезареження. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 35. Т. 1. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 87-91.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66410-
dc.description.abstractВ статті наведені дані щодо санітарно-мікробіологічних показників риби ураженої опісторхозом та режими її знезараження. Встановлено, що з м'яса риби з ІІ понад 51 екз. виділена культура кишкової палички серотипу О8, а також відзначено перевищення КМАФАнМ. Серед уражених опісторхозом було два види риб - це краснопірка (Scardinius erythrophthalmus) і язь (Leuciscus ідцз). Риба, інвазована живими личинками О. felineus повинна піддаватися технологічним процесам знезараження (соління, вплив високими і низькими температурами).uk_UA
dc.description.abstractВ статье приведены данные по санитарно-микробиологических показателей рыбы пораженной описторхозом и режимы ее обеззараживания. установлено, что из мяса рыбы с ИИ более 51 экз. выделена культура кишечной палочки серотипа O8, а также отмечено превышение КМАФАнМ. Среди пораженных описторхозом было два вида рыб - это красноперка (Scardinius erythrophthalmus) и язь (Leuciscus idus). Рыба, инвазированный живыми личинками О. felineus должна подвергаться технологическим процессам обеззараживания (соленья, влияние высокими и низкими температурами).uk_UA
dc.description.abstractThe article presents data on the sanitary-microbiological parameters of fish affected by opisthorchiasis and its disinfection regimes. Among the affected opisthorchiasis were two types of fish - redhead (Scardinius erythrophthalmus) and larvae (Leuciscus idus). In the river Vorskla near the village. Climentium of redness was: extensive infections (El) 100%, intensity of invasion (І) - 1-29, and liver El 70 %, Il - 23 ex. In the caught fish from Psel village. The severity of the red light syndrome was: extensive infections (El) 84,62 %, intensity of invasion (І) - 63 cases. Following a similar study of fish from the Sula River (Semirovka village), the infiltration of the red carp was: extensive infestations (El) 30,77 %, intensity of invasion (Il) - 52, and lung El 8,33 %, И - 1 items. According to the results of microbiological research, it was established that fish meat from | exceeds 51 amples. The culture of the Е. coli serotype O8 is highlighted, and the excess of KMAFAnM is noted. The conditionally pathogenic microorganisms from the investigated samples of fish affected by opisthorchiasis from | more than 51 are allocated. This is probably due to their penetration along with the larvae through the skin of the fish, their migration and in this regard, the weakening of the overall resistance of the organism of fish. As a result of the research, it was found that the processes of freezing, heat treatment and salting ensure 100 % death of opisthorchis in fish, and it becomes safe as a food product for humans. Ultrasonic treatment and the method of fish elimination does not lead to its disposal and they are not recommended for use, as it can lead to human infection.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 35, Т. 1, Ч. 2-
dc.subjectрибаuk_UA
dc.subjectопісторхозuk_UA
dc.subjectкишкова паличкаuk_UA
dc.subjectсолінняuk_UA
dc.subjectвисока і низька температураuk_UA
dc.subjectрыбаuk_UA
dc.subjectописторхозuk_UA
dc.subjectкишечная палочкаuk_UA
dc.subjectсоленьяuk_UA
dc.subjectвысокая и низкая температураuk_UA
dc.subjectfishuk_UA
dc.subjectopisthorchiasisuk_UA
dc.subjectE. coliuk_UA
dc.subjectpicklesuk_UA
dc.subjecthigh and low temperatureuk_UA
dc.titleСанітарно-мікробіологічні показники риби ураженої опісторхозом та режими її знезараженняuk_UA
dc.title.alternativeСанитарно-микробиологические показатели рыбы пораженной описторхозом и режимы ее обеззараживанияuk_UA
dc.title.alternativeSanitally microbiological indicators of fish of optical diseases and its disinfenction regimesuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 35(2.1)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_35(2.1)__22.pdf52.11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.