Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66410
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Фотіна, Т. І. | - |
dc.contributor.author | Петров, Р. В. | - |
dc.contributor.author | Назаренко, С. М. | - |
dc.contributor.author | Фотін, А. І. | - |
dc.date.accessioned | 2025-05-19T10:34:31Z | - |
dc.date.available | 2025-05-19T10:34:31Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.citation | Фотіна Т. І., Петров Р. В., Назаренко С. М., Фотін А. І. Санітарно-мікробіологічні показники риби ураженої опісторхозом та режими її знезареження. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 35. Т. 1. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 87-91. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66410 | - |
dc.description.abstract | В статті наведені дані щодо санітарно-мікробіологічних показників риби ураженої опісторхозом та режими її знезараження. Встановлено, що з м'яса риби з ІІ понад 51 екз. виділена культура кишкової палички серотипу О8, а також відзначено перевищення КМАФАнМ. Серед уражених опісторхозом було два види риб - це краснопірка (Scardinius erythrophthalmus) і язь (Leuciscus ідцз). Риба, інвазована живими личинками О. felineus повинна піддаватися технологічним процесам знезараження (соління, вплив високими і низькими температурами). | uk_UA |
dc.description.abstract | В статье приведены данные по санитарно-микробиологических показателей рыбы пораженной описторхозом и режимы ее обеззараживания. установлено, что из мяса рыбы с ИИ более 51 экз. выделена культура кишечной палочки серотипа O8, а также отмечено превышение КМАФАнМ. Среди пораженных описторхозом было два вида рыб - это красноперка (Scardinius erythrophthalmus) и язь (Leuciscus idus). Рыба, инвазированный живыми личинками О. felineus должна подвергаться технологическим процессам обеззараживания (соленья, влияние высокими и низкими температурами). | uk_UA |
dc.description.abstract | The article presents data on the sanitary-microbiological parameters of fish affected by opisthorchiasis and its disinfection regimes. Among the affected opisthorchiasis were two types of fish - redhead (Scardinius erythrophthalmus) and larvae (Leuciscus idus). In the river Vorskla near the village. Climentium of redness was: extensive infections (El) 100%, intensity of invasion (І) - 1-29, and liver El 70 %, Il - 23 ex. In the caught fish from Psel village. The severity of the red light syndrome was: extensive infections (El) 84,62 %, intensity of invasion (І) - 63 cases. Following a similar study of fish from the Sula River (Semirovka village), the infiltration of the red carp was: extensive infestations (El) 30,77 %, intensity of invasion (Il) - 52, and lung El 8,33 %, И - 1 items. According to the results of microbiological research, it was established that fish meat from | exceeds 51 amples. The culture of the Е. coli serotype O8 is highlighted, and the excess of KMAFAnM is noted. The conditionally pathogenic microorganisms from the investigated samples of fish affected by opisthorchiasis from | more than 51 are allocated. This is probably due to their penetration along with the larvae through the skin of the fish, their migration and in this regard, the weakening of the overall resistance of the organism of fish. As a result of the research, it was found that the processes of freezing, heat treatment and salting ensure 100 % death of opisthorchis in fish, and it becomes safe as a food product for humans. Ultrasonic treatment and the method of fish elimination does not lead to its disposal and they are not recommended for use, as it can lead to human infection. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харківська державна зооветеринарна академія | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 35, Т. 1, Ч. 2 | - |
dc.subject | риба | uk_UA |
dc.subject | опісторхоз | uk_UA |
dc.subject | кишкова паличка | uk_UA |
dc.subject | соління | uk_UA |
dc.subject | висока і низька температура | uk_UA |
dc.subject | рыба | uk_UA |
dc.subject | описторхоз | uk_UA |
dc.subject | кишечная палочка | uk_UA |
dc.subject | соленья | uk_UA |
dc.subject | высокая и низкая температура | uk_UA |
dc.subject | fish | uk_UA |
dc.subject | opisthorchiasis | uk_UA |
dc.subject | E. coli | uk_UA |
dc.subject | pickles | uk_UA |
dc.subject | high and low temperature | uk_UA |
dc.title | Санітарно-мікробіологічні показники риби ураженої опісторхозом та режими її знезараження | uk_UA |
dc.title.alternative | Санитарно-микробиологические показатели рыбы пораженной описторхозом и режимы ее обеззараживания | uk_UA |
dc.title.alternative | Sanitally microbiological indicators of fish of optical diseases and its disinfenction regimes | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | № 35(2.1) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_35(2.1)__22.pdf | 52.11 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.