Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66011
Title: | Вплив цитрату кобальту на біохімічні процеси в організмі корів у перші місяці лактації |
Other Titles: | Влияние цитрата кобальта на биохимические процессы в организме коров в начальный период лактации Effect of cobalt citrate biochemical processes in the body of cows in the initial lactation |
Authors: | Хомин, М. М. Федорук, Р. С. Кропивка, С. Й. |
Keywords: | корови;кров;молоко;біохімічні показники;жир;середньодобові надої;коровы;кровь;молоко;биохимические показатели;жир;среднесуточные удои;cows;blood;milk;biochemical indicators;fat;average daily yield |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Citation: | Хомин М. М., Ковальчук І. І., Федорук Р. С., Кропивка С. Й. Вплив цитрату кобальту на біохімічні процеси в організмі корів у перші місяці лакції. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 34. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 122-126. |
Series/Report no.: | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 34, Ч. 2 |
Abstract: | Згодовування коровам цитрату кобальту у кількості 19 мкг Со/кг с. р. раціону сприяло зростанню активності каталази на 7,9 % і глутатіонпероксидази на 12,4 96, збільшенню
вмісту неорганічного фосфору на 15,3 % і невірогідному зниженню ТБК-активних продуктів. Середньодобові надої підвищувалися на 4,5 %, вміст в молоці жиру — на 0,05 % (абсолютних). Цитрат кобальту у кількості 34 мкг Со/кг с. р. раціону сприяв зростанню у крові тварин активності глутатіонпероксидази на 16,3 % та підвищенню середньодобових надоїв молока Ha 5,4 % і жиру — на 0,08 96 (абсолютних). Скармливание коровам цитрата кобальта в количестве 19 мкг Со/кг с. в. рациона способствовало повышению активности каталазы на 7,9 % и глутатионпероксидазы на 12,4 %, увеличению содержания неорганического фосфора на 15,3 % и недостоверно снижению — ТБК-активных продуктов. Среднесуточнье удои повышались на 4,5 %, содержание в молоке жира — на 0,05 % (абсолютных). Цитрат кобальта в количестве 34 мкг Со/кг с. в. рациона способствовал увеличению в крови животных активности глутатионпероксидазы на 16,3 %, повышению среднесуточных удоев молока на 5,4 % и жира — на 0,08 % (абсолютных). The experiment was conducted on 3 groups of cows, 5 animals in each, Ukrainian Black -Spotted dairy breed, analogs of body weight (590-620 kg), productivity (6,5-6,8 thousand. kg of milk per last lactation) and lactation (3-4 lactation). Feeding of cows were normalized for daily milk yield and weight, attachable maintenance with grazing in the summer period. Cows of control (1) group received a basic ration, balanced by standards. Animals of Il — research group, besides basic ration daily received cobalt citrate in an amount of 19 mg Со/Ка р. 9. of ration, and the third experimental group — besides basic diet received cobalt citrate in an amount of 34 mg Co/kg р. g. of ration. The duration of cobalt citrate feeding to cows of research groups was two months. In all groups of cows were taken samples of venous blood in the preparatory (for feeding additives) and experimental (60 day of feeding additives) periods for biochemical research. Moreover, in the days of blood collection it was carried control milking with the definition of daily milk yield per cow and taking an average sample of milk for biochemical research. Results of these studies have shown that the inclusion of cobalt citrate within two months to the diet of cows from the second experimental group, in an amount of 19 mg Co/kg of dry matter of the ration, contributed to the increase in their blood by 15,3 % (p<0,05) concentrations of inorganic phosphorus. The increase of calcium content and triacylglycerols and reduction — cholesterol, urea and alkaline phosphatase activity was improbable. Cobalt citrate in an amount of 34 mg Co/kg of dry matter of the ration promoted the increase of cholesterol concentration, triacylglycerols, inorganic phosphorus and calcium and reduction — urea and alkaline phosphatase activity in cows blood of the third research group. This indicates the activation of antioxidant capacity, because ratio of intensity of free radical oxidation and antioxidant activity defines antioxidant status of animal organism. Conducted investigations have established that the use of different amounts of cobalt citrate in cows feeding of the second and third research groups had a positive effect, which was characterized by increased activity of investigated antioxidant enzymes and the reduction of the concentration of lipid hydroperoxide and TBA-active products in their blood compared with analogous indices of cows in the control group. So, feeding to cows during the first two months of lactation with cobalt citrate in an amount of 19 mg Co/kg р. 9. ration promoted the growth of catalase activity by 7,9% (р <0,05) and glutathione peroxidase by 12,4 % (p<0,05) and false reduction of TBA-active products. Daily average yield have been increased to 4,5 96, fat content in milk — 0,05 % (absolute). In return, cobalt citrate in an amount of 34 mg Co/kg p. g. ration contributed to the growth in animals blood glutathione peroxidase activity by 16,3 % (p<0,01) and increase the average daily milk production of cows by 5,4 % and fat — by 0,08 % (absolute), indicating the intense stimulation processes of milk formation in the mammary gland of specified additives, resulting in the cows of the Ш experimental group had higher average daily milk yield and milk fat. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66011 |
Appears in Collections: | № 34(2) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_34(2)__28.pdf | 50.54 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.