Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65987
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПлюта, Л. В.-
dc.contributor.authorПіхтірьова, А. В.-
dc.date.accessioned2025-05-07T12:36:25Z-
dc.date.available2025-05-07T12:36:25Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationПлюта Л. В., Піхтірьова А. В. Добова динаміка використання тканинами молочної залози корів загального білка у період роздоювання. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 34. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 94-97.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65987-
dc.description.abstractВ статті надані дані щодо дослідження використання тканинами молочної залози корів загального білку в період роздоювання. Було встановлено, що при забезпеченні організму корів поживними речовинами згідно норм використанння загального білку тканинами молочної залози корів в період роздоювання мало хвилеподібний характер. Тканини молочної залози корів в період роздоювання як поглинали, так і виділяли у відтікаючу кров загальний білок впродовж боди від доїння до доїння. В середньому впродовж доби тканини молочної залози корів поглинали з притікаючої крові 0,44+0,08 г/л, або 0,57% загального білкаuk_UA
dc.description.abstractВ статье предоставлены данные относительно исследования использования тканями молочной железы коров общего белка в период раздоя. Было установлено, что при обеспечении организма коров питательными веществами согласно норм кормления использования общего белка тканями молочной железы коров в период раздоя имело волнообразный характер. Ткани молочной железы коров в период раздоя как поглощали, так и выделяли в оттекающую кровь общий белок в течение суток от доения до доения. В среднем в течение суток ткани молочной железы коров поглощали с притекающей крови 0,44+0,08 г/л, или 0,57% общего белкаuk_UA
dc.description.abstractIn the article is provided researches on the use of cows’ breast tissue of total protein during period of start milking. Increase of cows’ milk production is an important condition of livestock. Its solution must be based on the laws of physiological and biochemical processes in the body lactating animals. A special place in that takes new-born lactation period and formation of colostrum in the cows’ mammary gland. Equally important in the synthesis by cow’ breast tissue colostrum play an osmotically active substances. Formation of water-salt milk phase includes active and passive transport of water and inorganic components through cell membranes. The components of milk can be moved in the opposite direction, reabsorb from breast tissue in the blood. In support of the different substances concentration plays an important role osmotic pressure. Osmotic pressure is constant and controlled by osmoreceptors. Oncotic pressure formed by plasma proteins. Together with the osmotic pressure plays an important role in maintaining the concentration of different substances, determines the distribution of water between tissues and cells. The aim of our research was to study the daily dynamics of cows breast tissue use from inflowing blood total protein during start milking in providing the cow’ body with nutrients by norm. Was formed a group of cow-analogs Ukrainian red-spotted rocks after calving in an amount of 5 goals. Absorption by cow breast tissue of total protein was determined by the arteriovenous difference. To study conducted sampling of blood from the tail artery and subcutaneous abdominal vein. As a result of the research we found that absorption by cow’ breast tissue of total protein throughout the day during the start milking has next dynamics. In the cycle three-times milking per day in the second hour after milking cows breast tissue absorbed from inflowing blood of total protein at a level under 0,12+0,02, 0,15+0,03 and 0,55+0,11 g/l. On the fourth hour after the first milking breast tissue rapidly absorbed total protein on the 2,04+0,41 g/l level. At six hours after the first milking total protein content was higher in outflowing blood from breast — 76,52+1,530 g/l. At eight hours after the morning milking breast tissue absorbed only 0,26+0,05 g/l of total protein. From the second to the third milking breast tissue significantly increased the use of total protein from inflowing blood. On the sixth hour after milking cow’ breast tissue isolated total protein from outflowing blood — 1,54+0,31 g/l. At this time, total protein content in the outflowing blood was 77,83+1,556 g/l, and inflowing — 76,29+1,525 g/l. At eight hours after dinner milking cow breast tissue significantly increased uptake of total protein from inflowing blood 2,21+0,44 g/l. On average, from the second to the third milking breast tissue absorbed 0,4140,08 g/l of total protein. Breast tissue of cows during start milking absorbed and allocated in outflowing blood total protein throughout the day from milking to milking. On average, during start milking breast tissue absorbed from the blood inflowing 0,44+0,08 g/l, or 0,57 % of total protein.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківська державна зооветеринарна академіяuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПроблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 34, Ч. 2-
dc.subjectфізіологіяuk_UA
dc.subjectосмотично-активні речовиниuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectкоровиuk_UA
dc.subjectлактаціяuk_UA
dc.subjectкровuk_UA
dc.subjectартеріовенозна різницяuk_UA
dc.subjectфизиологияuk_UA
dc.subjectосмотически-активные веществаuk_UA
dc.subjectмолокоuk_UA
dc.subjectкоровыuk_UA
dc.subjectлактацияuk_UA
dc.subjectкровьuk_UA
dc.subjectартериовенозная разницаuk_UA
dc.subjectphysiologyuk_UA
dc.subjectosmotic-active substancesuk_UA
dc.subjectmilkuk_UA
dc.subjectcowsuk_UA
dc.subjectlactationuk_UA
dc.subjectblooduk_UA
dc.subjectarteriovenous differenceuk_UA
dc.titleДобова динаміка використання тканинами молочної залози корів загального білка у період роздоюванняuk_UA
dc.title.alternativeСуточная динамика использования тканями молочной железы коров общего белка в период раздояuk_UA
dc.title.alternativeDaily dynamics of cows breast tissue use of total protein in the period of start milkinguk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:№ 34(2)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_34(2)__21.pdf39.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.