Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65947
Title: | Особливості хімічного складу і калорійності м'язової тканини бугайців на відгодівлі за корекції раціону комплексом вітамінів групи В (В1, B2, B5, B6, B10, B12) |
Other Titles: | Особенности химического состава и калорийности мышечной ткани бычков на откорме за корекции рациону витаминами группы В (В1, B2, B5, B6, B10, B12) Chemical composition and calories of muscle tissue bull fattening for correction racion on the effect of B vitamins (В1, B2, B5, B6, B10, B12) |
Authors: | Змія, М. М. Головач, П. І. |
Keywords: | бугайцІ;вітаміни групи В (В1, B2, B5, B6, B10, B12);хімічний склад м'язової тканини;білково-якісний показник;калорійність м'язової тканини;бычки;витамины группы В (B1, B2, B5, B6, B10, B12);химический состав мышечной ткани;белково-качественный показатель;калорийность мышечной ткани;bull;vitamins В (В1, В2, B5, B6, B10, B12);chemical composition muscle;proteinqualitative indicator;calories muscle |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Citation: | Змія М. М., Головач П. І. Особливості хімічного складу і калорійності м'язової тканини бугайців на відгодівлі за корекції раціону комплексом вітамінів групи В (В1, B2, B5, B6, B10, B12). Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 34. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 60-64. |
Series/Report no.: | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 34, Ч. 2 |
Abstract: | Висвітлюються особливості впливу різних доз комплексу вітамінів групи В (тіамін гідрохлорид, рибофлавін, нікотинова кислота, піридоксин гідрохлорид, фолієва кислота, ціанкобаламін) доданих до основного раціону бугайців на відгодівлі на хімічний склад, калорійність і білково-якісний показник найдовшого м'яза спини. Приведены результаты исследований влияния различных доз комплекса витаминов группы В (тиамин гидрохлорид, рибофлавин, никотиновая кислота, пиридоксин гидрохлорид, фоллиевая кислота, цианкобаламин) добавленных к основному рациону бычков на откорме на химический состав, белково-качественный показатель и калорийность длиннейшей мышцы спины. Some works are appeared in which positive influence on the young cattle body, adding some В vitamins (В1, B2, B5, B6, B10, B12) to their ration is marked. So in research of Feofilova Y.B. (2006), it was found that the rations of high productive animal and microbial synthesis in their proventriculus do not satisfy the needs of ruminants with vitamins В1 and B2. Girard C.L. et al. (1999), at cows parenteral injection of 160 mg of folic acid once a week during pregnancy and the first month after calving the increase in milk yield and protein content in milk is observed. Tarasov D.S. (2005) in his own search has noted that the introduction in calves rations different forms of nicotinic acid has a positive effect on the growth of calves, the digestion of nutrients, balance of nitrogen, calcium and phosphorus, and biochemical indices of blood. Yaremko О.М. et al. (2006) has found out that the addition into the ration of less developed bulls vitamin Be, it improves the use of energetic substrates in organism, increases the intensity of protein metabolism and the activity of aminotransferase and the rise of average daily income. Studies have shown that the addition to the diet of calves for fattening complex of В vitamins (В1, B2, B5, B6, B10, B12) in different doses generally positive effect on chemical composition, protein-qualitative indicator and caloric longest back muscle bull fattening. Studies have shown that the addition to the diet of bull fattening balanced іп nutrients апа minerals and fat-soluble vitamins А, О, Е complex of В vitamins (B1, B2, B5, B6, B10, B12) in appropriate doses generally positive effect on chemical composition, calories and protein-qualitative indicator of the longest back muscle depends on the dose additionally entered the diet fattening bulls B vitamins. The biggest change on chemical composition, protein-qualitative indicator and calories of the longest back muscle of calves for fattening derived from animals 3rd D (B1 - 0,040; B2 - 0,06; B5 - 1,2; B6 - 0 25, B10 — 0,0030; В12 - 0,0006 mg/kg body weight) and 4th D (B1 - 0,070; В2 - 0,10; B5— 2,0; B6 - 0,40; B10— 0,0050; B12— 0,0010 mg/kg body weight) groups, and the smallest - in calves 1th О (B1 -0,015; B2—-0,03; В5- 0,5; В6- 0,10; B10—0,0012; B12 - 0,0002 mg/kg body weight) group. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65947 |
Appears in Collections: | № 34(2) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_34(2)__14.pdf | 54.67 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.