Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65930
Title: Управління продовольчою безпекою в системі менеджменту аграрних підприємств
Other Titles: Food security management in the management system of agricultural enterprises
Authors: Максименко, Юлія Олександрівна
metadata.dc.contributor.advisor: Гуторова, О. О.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра менеджменту, бізнесу і адміністрування
Keywords: управління;продовольча безпека;державне регулювання;агропромисловий комплекс;аграрне підприємство;інтеграційні структури;інвестиційний проєкт;механізм управління продовольчою безпекою;management;food security;state regulation;agro-industrial complex;agrarian enterprise;integration structures;investment project;food security management mechanism
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Максименко Ю. О. Управління продовольчою безпекою в системі менеджменту аграрних підприємств: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 073 - Менеджмент; наук. кер. О. О. Гуторова. Харків: ДБТУ, 2024. 72 с.
Abstract: Основною метою кваліфікаційної роботи є обгрунтування теоретичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо імплементації управління продовольчою безпекою у систему менеджменту діяльності аграрних підприємств. Об'єктом дослідження є організаційно-управлінські, економічні відносини, що виникають в процесі забезпечення управління продовольчою безпекою в системі менеджменту діяльності аграрних підприємств. Предметом дослідження є сукупність теоретико-методичних і прикладних засад, умов і факторів формування та імплементації управління продовольчою безпекою у менеджмент аграрних підприємств. Наукову новизну виконаного дослідження визначають такі результати: удосконалено: – понятійно-термінологічний апарат, зокрема, запропоновано у рамках розширення категоріального апарату «продовольча безпека» запропоновано нові поняття: «продовольча стійкість держави – це рівень продовольчого забезпечення країни, при якому за рахунок внутрішнього виробництва та імпорту продовольства з країн, що реалізують спільну аграрну політику, забезпечується фізична та економічна доступність продовольства в обсязі не меншому, ніж його внутрішнє споживання». Система принципів забезпечення продовольчої безпеки країни доповнюється принципом проведення спільної аграрної політики на міждержавному рівні; – інструментарій оцінки продовольчої безпеки України, адаптований переважно для завдань оцінювання рівня самозабезпечення, що на відміну від існуючих, доповнено коефіцієнтом продовольчої стійкості, який відрізняється від рівня (коефіцієнта) самозабезпечення по відношенню до величини споживання не лише вітчизняного виробництва, а й імпорту продовольства; – формування інтеграційних структур як найважливішої умови сталого та ефективного функціонування агропромислового комплексу на рівні країни, регіону чи суб'єкта господарювання. Створення інтеграційних структур є однією зі складових механізму взаємозв'язку продовольчої безпеки на мезо- та мікрорівнях. Агропромислова інтеграція сприяє адаптації всіх учасників до трансформаційних умов господарювання, зниженню витрат, залученню додаткових інвестицій. набули подальшого розвитку: – методичний підхід до визначення напрямів удосконалення механізму управління продовольчою безпекою, який, на відміну від існуючих, базується на використанні порівняльного аналізу методик оцінки рівня продовольчої безпеки, що дозволяє реалістично оцінювати дієвість вітчизняного організаційно-економічного механізму продовольчої безпеки; – застосування методичного підходу державної підтримки забезпечення продовольчої безпеки в регіональному розрізі. Запропоновано формулу визначення коефіцієнта вирівнювання, яка дасть змогу розрахувати обсяг додаткової державної підтримки сільського господарства, необхідної для усунення значної диференціації регіонів. Коефіцієнт розраховується як відношення раціональної норми споживання до фактичного споживання продукції
The main purpose of the qualification work is to substantiate theoretical provisions and develop practical recommendations for the implementation of food security management in the management system of agricultural enterprises. The project is responsible for the development of the organization and management of the economy, which is to be involved in the process of ensuring the management of food security in the system of management of agricultural enterprises. The subject of the research is the preparation of theoretical, methodical and applied ambushes, minds and factors, the formation and implementation of food security management in the management of agricultural enterprises. The scientific novelty of the study is determined by the following results: improved: – the conceptual and terminological apparatus, in particular, is proposed within the framework of the expansion of the categorical apparatus "Food Security", new concepts are proposed: "Food sustainability of the state is the level of food supply of the country, at which due to domestic production and import of food from countries implementing a common agricultural policy, the physical and economic availability of food is ensured in an amount not less than its domestic consumption". The system of principles for ensuring the country's food security is supplemented by the principle of conducting a common agricultural policy at the interstate level; – tools for assessing the food security of Ukraine, adapted mainly for the tasks of assessing the level of self-sufficiency, which, unlike the existing ones, is supplemented by the coefficient of food sustainability, which differs from the level (coefficient) of self-sufficiency in relation to the amount of consumption not only of domestic production, but also of food imports; – formation of integral structures as the most important and effective functioning of the agro-industrial complex in the region, the region and the sub'ekt of the ruler. Integration of infrastructure structures and storage mechanisms for mutual food safety on the world's markets. Agro-industrial integration of the transition of all participants to the transformation minds of the rulers, the reduction of vitrates, and the development of additional investments. the following have been further developed: – methodical methodology to the direct improvement of the mechanism of food security management, which, in the case of the vision of the world, is based on the methodology of the methodology of food security assessment, which is allowed to realistically assess the activity of the vital organic-economic mechanism of food security; – stagnation of the methodical process of the state support for food safety in the regional region. The formula for the viznachennya koefitsienta virivnivannya has been proposed, as it is possible to provide for the additional sovereign power of the Sil rulership, which is necessary for the use of significant differentiation of the region. A certain amount of compensation is developed as a result of the reduction of the rational rate of production to the actual production of the product.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65930
Appears in Collections:073 - "Менеджмент" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_44_2_073z-19b-02_Maksymenko_YU_O.pdf
  Restricted Access
1.86 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.