Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65772
Title: | К вопросу об исследовании условий, накопления амилазных ферментов в солоде |
Other Titles: | До питання про дослідження умов накопичення амілазних ферментів у солоді To the issue of the study of the conditions of diamond enzymes accumulation in malt |
Authors: | Данилов, И. П. Безуглый, Н. Д. Бусыгина, И. Э. Кибенко, Н. Ю. |
Keywords: | солод;проращивание;замачивание;солодовня;ферменты;удобрения;солод;замочування;пророщування;зерно;ферменти;добрива;malt;soaking;germination;grain;enzymes;fertilizers |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Citation: | Данилов И. П., Безуглый Н. Д., Бусыгина И. Э., Кибенко Н. Ю. К вопросу об исследовании условий, накопления амилазных ферментов в солоде. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 217-222. |
Series/Report no.: | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1 |
Abstract: | Изучено накопление комплекса амилазных ферментов в
солоде в условиях воздушно-оросительного способа замачивания и проращивания зерна в одном аппарате.
На результаты накопления ферментов положительно влияют растворы определенных удобрений.
Опыты проводились на минисолодовне объемом Ji, заполненной на
четверть водой. Аэрирование воды осуществлялось с помощью барбатера. У статті розглядаються питання, що стосуються оптиміцазії накопичення ферментів в солоді в більш короткі терміни. Досліди по замочуванню 1 пророщуванню зернових культур проводили повітрянозрошувальним способом. Експерименти виконувалися в мінісолодовні об'ємом 5л, заповненої на чверть водою. Аерування зерна виконувалося з допомогою барботера, зануреного у воду. Під час експерементів на процеси замочування 1 пророщування зерна вивчався вплив вологи, способів аерування 1 присутність в зрошувальній воді добрив. У дослідах дотримувались, в основному, заводських умов обробки зерна: дезінфекції, замочування, пророщування і сушіння готового продукту. Як показали наші спостереження, при повітряно-зрошувальному способі замочування відсутнє надмірне перезволоження, проникнення солі через напівпроникну мембрану зерна і загибель зародка. Періодичне зволоження зерна слабкими концентраціями добрив (0,1-0,5%) дозволяє збільшувати активність ферментів, що утворюються в середньому Ha 12% для пшеничного солоду, на 13,2% - ячмінного, на 10,5% - вівся 1 на 9,8% - ЖИТНЬОГО. Позитивна дія розчинів добрив на швидкість приготування солоду 1 посилення активності ферментів збільшується в ряду: суперфосфат — екопласт — калій сульфат -» нітроамофоска. Наприклад, зрошення всіх злаків розчинами нітроамофоски збільшує активність ферментів в середньому на 15,3%, а розчинами суперфосфату до 10,1%. Розчини добрив сприятливо впливають 1 на швидкість приготування солоду. Так, поява корінця та його подальше зростання на всіх злаках відбувається раніше в середньому на 12,2%. The article examines the issues related to optimizing the accumulation of enzymes in malt in a shorter period. Experiments on soaking and germination of grain crops were carried out by air-irrigation method. The experiments were carried out in a mini-malt house with a capacity of 5 liters, filled with a quarter of water. The aerating of the grain was carried out using a bubbler immersed in water. During the experiments on the grain soaking and germination processes, the influence of moisture, the methods of aerating and the presence of fertilizers in irrigated water were studied. In the experiments, the factory conditions for grain processing were mainly used: disinfection, soaking, germination and drying of the finished product. As our observations showed, with the air-irrigation method of soaking, there is no excessive overwatering, salt penetration through the semipermeable grain membrane and death of the germ. Periodic moistening of the grain with weak concentrations of fertilizers (0.1-0.5%) makes it possible to increase the activity of the enzymes formation by a mean of 12% for wheat malt, 13.2% for barley malt, 10.5% for oat malt and 9.8% % for rye malt. The positive effect of fertilizer solutions on the rate of malt preparation and the increase in enzyme activity grows in the series: superphosphate — ecoplast — potassium sulfate — ammonium nitrate phosphate fertilizer. For example, irrigation of all cereals with solutions of ammonium nitrate phosphate fertilizer increases enzyme activity by a mean of 15.3%, and with superphosphate solutions — up to 10.1%. Fertilizer solutions have a favorable effect on the rate of malt preparation. Thus, the appearance of the root and its further growth in all cereals occurs earlier by a mean of 12.2%. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65772 |
Appears in Collections: | № 33(1) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_33(1)__28.pdf | 1.16 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.