Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65749
Title: | Динаміка гематологічних і біохімічних показників крові свиней під впливос біологічно-активних речовин рослинного походження |
Other Titles: | Динамика гематологических и биохимических показателей крови свиней под влиянием биологически-активных веществ растительного происхождения Dynamics if hematological and biochemical indicators of swine blood under the influence of biologically active substances of plant origin |
Authors: | Молчанов, А. А. |
Keywords: | свині;еритроцити;гемоглобін;лактат;піруват;маклея серцевидна;коефіціент лактат/піруват;«зелена гречка»;свиньи;эритроциты;гемоглобин;лактат;пируват;маклея сердцевидная;коэффициент лактат/пируват;«зеленая гречиха»;swine;erythrocytes;hemoglobin;lactate;pyruvate;Macleaya cordata;lactate / pyruvate coefficient;"green buckwheat" |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харківська державна зооветеринарна академія |
Citation: | Молчанов А. А. Динаміка гематологічних і біохімічних показників крові свиней під впливом біологічно-активних речовин рослинного походження. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 33. Ч.1, "Сільськогосподарські науки". 2017. С. 123-128. |
Series/Report no.: | Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 33, Ч. 1 |
Abstract: | У статті наведено дані щодо динаміки гематологічних і біохімічних показників крові свиней за додавання до основного корму маклеї серцевидної та необробленого зерна гречки («зелена гречка») як джерела кверцетину і проантоцианідину. Встановлено, що застосування тільки самої маклеї призводить до змін у складі крові (збільшення кількості еритроцитів і концентрації гемоглобіну) та активації анаеробного гліколізу, а за застосування разом з травою «зеленої гречки» усі показники
приходили до норми і не відрізнялись від контролю. В статье приведены данные о динамике гематологических и биохимических показателей крови свиней при добавлении к основному рациону маклеи сердцевидной и порошка необработанного зерна гречихи («зеленая гречиха») как источника кверцетина а проантоцианидина. Установлено, что применение только маклеи приводило к изменениям в составе крови (увеличение количества эритроцитов и концентрации гемоглобина) и активации аназробного гликолиза, а при применении вместе с травой маклеи «зеленой гречихи» все показатели приходили к норме и не отличались от контроля. The article presents the data on the dynamics of the hematological and biochemical parameters of the swine blood when adding the plant having the phytobiotic properties - Macleaya cordata and the untreated buckwheat ("green buckwheat") as a source of quercetin and proanthocyanidine to the main feeds. Macleya cordata (Macleaya cordata R.Br.) of Macleaya genus, the family Papaveraceae contains from 0.7 to 2% of alkaloids, the main of which isoquinolines - sanguinarine and helerithrine. Quercetin is a natural compound from flavonoids that is responsible for the color of some fruit and vegetables and it has the expressed antioxidant properties. Green buckwheat contains up to 8% of quercetin, the antioxidant activity of which is approximately 50 times higher than that of vitamin E and selenium and 20 times higher than ascorbic acid. It has been established that the application of only Macleaya cordata in the dose of 210 mg / 10 kg of forage leads to the development of hypoxic processes (as evidenced by the compensatory increase in the number of red blood cells and hemoglobin concentration) as well as it leads to the activation of anaerobic glycolysis which is characterized by a sharp increase in glucose concentration by 12-24, 0% and lactic acid — by 2 times as well as the decrease in the content of pyruvic acid by 14-27%. The application of Macleaya cordata together with "green buckwheat" powder of 1.25 and 6.25 g / kg of body weight led all parameters to the norm, namely, the number of red blood cells, hemoglobin concentration, glucose, lactic and pyruvic acid concentrations did not differ from those of the control group. Thus, taking into consideration all the above mentioned it can be stated that quercetin has not only antioxidant properties but also it helps to normalize carbohydrate metabolism and reduce the hypoxic effect of Macleaya cordata. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/65749 |
Appears in Collections: | № 33(1) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pzvm_2017_33(1)__15.pdf | 1.16 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.